Advertentie

Raadsdebatten doorgaans niet te volgen

Het taalgebruik is vaak een struikelblok, er wordt veel jargon gebruikt. Ook weten burgers vaak de context niet van de besproken agendapunten.

16 januari 2014

Voor de gemiddelde burger zijn vergaderingen van de gemeenteraad niet goed te volgen. Dat blijkt uit een enquête onder raadsgriffiers die is uitgevoerd door het Nederlands Debat Instituut. Van de ondervraagde griffiers zegt 83 procent dat debatten slecht te volgen zijn.

Taalgebruik 

,,Waarom de debatten niet goed te volgen zijn, hebben we niet onderzocht. Maar op basis van ervaring kunnen we zeggen dat het taalgebruik vaak een struikelblok is, er wordt veel jargon gebruikt. Ook weten burgers vaak de context niet van de besproken agendapunten. En ten derde is voor hen vaak niet duidelijk wie er spreekt, omdat naambordjes ontbreken", zegt directeur Roderik van Grieken van het Nederlands Debat Instituut.

Voorzitter vergadering 

Ruim een kwart van de deelnemende griffiers vindt dat de burgemeester niet de juiste persoon is om de raadsvergaderingen voor te zitten. Wat hen betreft zou dat beter een door de raad gekozen raadslid kunnen zijn. ,,De burgemeester is niet altijd onafhankelijk, zeker als er een voorstel wordt behandeld van het college van B en W. Daar kan de burgemeester zelf een belang bij hebben", aldus Van Grieken. Hij trekt een vergelijking naar de Tweede Kamer, waar de vergaderingen ook niet worden voorgezeten door de premier, maar door een door de Kamer gekozen Kamerlid.


Representatief

Aan het onderzoek deden 112 van de 403 raadsgriffiers mee. Hun mening mag als representatief gelden, zegt Van Grieken, want onder die 112 is een goede spreiding van grotere en kleinere gemeenten. De griffier heeft een onafhankelijke functie binnen de gemeentelijke organisatie als 'scharnier' tussen het college en de raad. Hij of zij legt verantwoording af aan de gemeenteraad.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ad van der Lans / bestuursondersteuner
Beste BB, wanneer stoppen jullie met flut reclame-onderzoekjes? Methodologisch is het zwak: hoe kan een griffier sprekne voor burgers? Onderzoek moet worden uitgevoerd onder burgers. Verder is het weer zo'n snelle actie om in beeld te komen voor training van nieuwe raden na de verkiezingen.
Karl
Ad van der Lans: je haalt me de woorden uit de mond. Ook ik erger me in toenemende mate aan die aanmatigende manier van journalistiek bedrijven van BB.



Burgers weten heel goed waar de raadsleden over praten. Jargon gebruiken zij doorgaans niet, in tegenstelling tot de burgemeesters die doorgaans op een bekakte toontje de vergaderingen voorzit. Ook vraag ik me af of diedirecteur van dat Debatcentrum zelf welens een vergadering heeft bijgewoond.



Wat de griffiers betreft: als er een groep is, die mijlenver afstaat van de burgers (en de dagelijkse praktijk) dan zijn zij het wel. Ambtenaren die de hele dag in het gemeentehuis opgesloten zitten en zich nooit mengen onder de mensen. Vorige week brachten de griffiers het verhaal in de wereld dat de politieke partijen moeite hebben hun kandidatenlijsten te vullen. Bleek achteraf ook grote onzin !
nelhoogmoed / politiek geinteresseerd
aan de helderheid en begrijpelijkheid van raadsdebatten valt veel te verbeteren; maar inderdaad op basis van deugdelijk onderzoek!
Margot / Communicatieadviseur
"De burgemeester is niet onafhankelijk, zeker als er een voorstel van b&w wordt behandeld." Meneer van Grieken; vrijwel elk voorstel dat in de raad wordt behandeld is van b&w....
Advertentie