of 63908 LinkedIn

PVV geweerd in nieuwe colleges GS

De kans is gering dat de PVV na de Provinciale Statenverkiezingen in een of meerdere provincies een gedeputeerde kan leveren. Vrijwel geen enkele partij ziet het zitten om met de PVV een coalitie te vormen. Dat blijkt uit representatief onderzoek onder raadsleden dat op verzoek van Binnenlands Bestuur is uitgevoerd door Necker van Naem.

De kans is klein dat de PVV na de Provinciale Statenverkiezingen in een of meerdere provincies een gedeputeerde kan leveren. Vrijwel geen enkele partij ziet het zitten om met de PVV een coalitie te vormen.

Uiterst negatief

Dat blijkt uit representatief onderzoek onder raadsleden dat op verzoek van Binnenlands Bestuur is uitgevoerd door Necker van Naem. Van de landelijke partijen staan raadsleden van VVD en SGP nog het minst negatief tegenover samenwerking van hun provinciale partijgenoten met de PVV (tabel 1). De VVD staat echter op verlies. De SGP staat alleen in Flevoland en Utrecht op lichte winst en doet in vijf provincies niet met de Statenverkiezingen mee. D66 en CDA gaan naar verwachting het hart vormen van het gros van de nieuw te vormen colleges van Gedeputeerde Staten. Deze partijen staan uiterst negatief tegenover samenwerking met de PVV.

 

Kans slinkt

In Flevoland en Zeeland lijkt de kans het grootst dat de PVV voet aan de grond kan krijgen (tabel 2), maar bij nadere analyse is dit scenario niet erg reel. In Zeeland (39 zetels) vormen nu VVD en SGP samen met CDA en PvdA een coalitie. De verwachting onder raadsleden is dat deze coalitie wordt uitgebreid met D66, die van 2 naar 4 zetels stijgt. CDA blijft met zes zetels de grootste fractie, gevolgd door de VVD met 5 zetels. SGP en PvdA krijgen er ieder 4. Traditiegetrouw neemt de winnaar het voortouw bij de coalitievorming. Dat is in dit geval het CDA, wat de kans voor de PVV om aan de collegetafel aan te schuiven kleiner maakt. Met het verwachte verlies van 2 zetels (van 5 naar 3) voor de PVV slinkt de kans op collegedeelname extra (tabel 3).

 

Geen PVV-gedeputeerde

In Flevoland liggen de kaarten iets anders, maar ook daar is de kans nihil dat de PVV een gedeputeerde kan leveren. De huidige coalitie van VVD, PvdA, CDA en ChristenUnie (CU) gaat, volgens deze peiling, op de schop. CU en D66 wisselen van stuivertje. Zowel CDA als D66 winnen (respectievelijk 2 en 3 zetels) en komen beiden uit op 6 zetels. De VVD verliest er 3 en wordt met de 6 overgebleven zetels even groot als CDA en D66. De PvdA moet 2 zetels inleveren en komt uit op 4. Met 3 van de 4 beoogde coalitiepartijen die tegen samenwerking met de PVV zijn, lijkt ook hier het kleine kansje te verdampen.

 

  

Tabel 1 - Kan uw eigen partij in coalitie met PVV plaatsnemen?
Afbeelding 
Bron: Necker van Naem. *per partij, in procenten

 

Tabel 2 - Kan uw eigen partij in coalitie met PVV plaatsnemen?

Afbeelding

Bron: Necker van Naem. *per provincie, in procenten

 

Tabel 3 - Zetelverdeling PVV nu en straks

Afbeelding 

Bron: Necker van Naem

 

Tabel 4 - Zetelverdeling Zeeland en Flevoland
Afbeelding
Bron: Necker van Naem. *vanwege bevolkingsgroei komen er per 18 maart 2015 twee zetels bij.

**PvZ: Partij voor Zeeland / ***PBZ: Provinciaal Belang Zeeland / ****ZL: Zeeland Lokaal

 

Lees het hele artikel (en meer nieuws over het verkiezingsonderzoek) in Binnenlands Bestuur nr 4 van deze week.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door HKennis (pers analyse) op
LAATSTE KANS voor de PVV.
Over 4 jaar is een Islamitische partij MET stemadvies van de iman in een keer de grootste partij. De PVV mag dan zeker niet meer meedoen!
Door sivert dieters (stemgerechtigde) op
dit is gewoonweg beïnvloeden van verkiezingen
Door Scarlatti Bombatti op
Natuurlijk worden dit soort berichten nu met graagte verspreid! Tot nu toe heeft de PVV al meer aan integriteit laten zien dan in 40 jaar die poco linxe gutmenschen hebben laten zien! Ik heb een rotsvast vertrouwen in de visie van Geert Wilders en de PVV en 0.0000 in die vd andere partijen! Ik hoop de dag te mogen meemaken dat de PVV die verraderlijke poco partijen niet eens meer nodig heeft om tot het benodigde aantal zetels te komen!
Door Johan op
Tabel 4 klopt niet. Het aantal zetels in PS in Flevoland is straks 41, maar als ik de aantallen bij elkaar optel kom ik op 39 uit. Waar zijn die resterende 2?
Door C vd berg (Economie ) op
Ambtenaren...bang.. Voor hun mooi baantje. Natuurlijk stemmen die zo !!! .stel je voor
Door P. Pluim op
Schandalig dat de andere partijen een zo'n grote partij op voorhand uitsluiten. Laten ze eerst eens hand in eigen boezem steken. Zeer ondemocratisch !!
Door Criticus (Ambtenaar) op
@johannes,
Ik ben het met je eens, dat de VVD ook een vreselijke partij is.
Door Henk (kiezer) op
En wat zijn we democratisch bezig.
Op VOORHAND partijen uitsluiten, ook al valt de keuze van het kiezersvolk hier voor een groot deel wel op.
Mensen die zich zo uitspreken zouden van iedere vorm van politieke vertegenwoordiging uitgesloten moeten worden.
Door Frank op
"Onderzoek uitgevoerd op verzoek van Binnenlands Bestuur".

Hier dient men eigenlijk te lezen: "onderzoek uitgevoerd op vetzoek van het Ministerie van Binnenlandse Zaken".

Door Eric Immink op
@Jeroen van Oort,
Als democratie behelst het net gehoor geven aan de wil van het volk, dan is het democratisch. Het goede is wel dat dit nu op voorhand wordt aangegeven, in plaats van achteraf. Dat is niet perse democratisch, maar vooral transparant.

Zullen alle partijen er zich na 18 maart aan houden, of zijn dit ook weer papieren principes? Je beloften breken is ook verre van democratisch. We gaan het zien over een maand. Of zijn nu de campagnes voor de TK verkiezingen begonnen? Het huidige kabinet zal onhoudbaar zijn.