of 64621 LinkedIn

PVV de gebeten hond in zaak-Spijkers

PVV-kamerlid Marcial Hernandez
PVV-kamerlid Marcial Hernandez

De PVV heeft zich de woede van oppositiepartijen op de hals gehaald door klokkenluider Fred Spijkers niet langer te steunen. Ook de klokkenluider zelf is woest. ‘Bruinhemden’, zegt Spijkers over de PVV.

Baksteen
Volgens SP-Kamerlid Jasper van Dijk heeft de PVV Spijkers ‘laten vallen als een baksteen’. Andere oppositiepartijen verwijten de PVV ‘een draai van 180 graden’ te hebben gemaakt.

Voor het eerst in jaren heeft een meerderheid van de Tweede Kamer Fred Spijkers vorige week de rug toegekeerd.   

Bemiddelaar 

In het voorjaar van 2008 vroeg een meerderheid van de Tweede Kamer aan het kabinet om Pieter van Vollenhoven, de toenmalig voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, aan te stellen als bemiddelaar in het conflict tussen de Staat en de Defensie-klokkenluider. CDA-bewindslieden, onder wie premier Balkenende en minister Hirsch Ballin, hielden dit toen tegen.

Onbegrip 

Vorige week deed de oppositie in de Tweede Kamer, onder leiding van PvdA en SP, een nieuwe poging om Van Vollenhoven een bemiddelende rol te geven in het nu al ruim 27 jaar slepende conflict. Ditmaal blokkeerden de drie coalitiepartijen het initiatief. Onbegrip was er met name over gedoogpartner PVV, die enkele maanden geleden nog had aangegeven op de lijn van de oppositie te zitten.

Op de knieën 

PVV-Kamerlid Marcial Hernandez nam vorige week tijdens een commissievergadering in krachtige bewoordingen afstand van Spijkers. Hij betoogde dat Defensie in het verleden voor de klokkenluider ‘op de knieën’ is gegaan. Doordat dit in de woorden van Hernandez ‘nog niet genoeg’ is, ‘verliezen mensen hun sympathie voor deze persoon (Spijkers, red.)’. De PVV’er verwees naar de schadevergoeding van 1,6 miljoen euro die Spijkers in 2002 heeft ontvangen, en naar advocaten- en doktersrekeningen die door de Staat zijn betaald. ‘Het is echt genoeg. De heer Spijkers heeft een riante genoegdoening gehad, waar Henk en Ingrid alleen maar van kunnen dromen’, aldus Hernandez.

Apezuur 

De oppositie benadrukte dat de woorden van het PVV-Kamerlid haaks staan op uitlatingen van zijn partijgenoot Hero Brinkman, die het enkele maanden geleden in een uitzending van het tv-programma EenVandaag opnam voor Spijkers. Hernandez: ‘Ik ben de woordvoerder. Brinkman schrok zich het apezuur toen hij hoorde wat Defensie allemaal al voor Spijkers heeft gedaan. Die informatie had hij niet toen hij voor de camera werd getrokken.’

Bruinhemden 

Fred Spijkers omschrijft de PVV in een reactie als ‘bruinhemden’, die ‘om politieke redenen lippendienst bewijzen aan minister Hillen (Defensie, CDA, red.), zodat ze op het pluche kunnen blijven zitten’. De PVV is harteloos, meent de klokkenluider: ‘Ik dacht dat je als Kamerlid een stuk hart in je lijf moest hebben. Maar Hernandez heeft geen geweten als mens, en ook niet als politicus.’ Spijkers vermoedt dat de militaire achtergrond van de PVV’er, die 16 jaar bij de Koninklijke Landmacht heeft gewerkt, een rol speelt.

Motie 

PvdA en SP gaan nu een motie indienen in een ultieme poging de Kamer alsnog te bewegen Van Vollenhoven als bemiddelaar in de arm te nemen. Deze motie wordt naar verwachting volgende week ingediend, en komt de week erna in stemming.

Conflict 

Fred Spijkers werkte als bedrijfsmaatschappelijk werker bij Defensie, en kwam in september 1984 met zijn werkgever in conflict. Na een ongeval met een ondeugdelijke mijn, weigerde hij tegen de weduwe van een verongelukte munitie-expert te liegen over de doodsoorzaak. Dit kostte hem uiteindelijk zijn baan.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door W. Wilkens op
Als we het zakelijk kunnen houden, dan valt gewoon vast te stellen dat de PVV (met de CDA minister) in deze zaak de zijde kiest van de ambtelijke organisatie.
Die heeft in het verleden in de persoon van het vm. hoofd DPO defensie de zaak uit de hand laten lopen en de politieke ambtsdragers voor zijn/haar karretje weten te spannen.

Dat had de politiek moeten doorbreken, naar de letter genomen mag men dan als staat gelijk hebben, maar naar de geest niet.

Dat is een kwestie van rechtsontwikkeling en daar had de PVV de alleen staande burger tegen de staat moeten beschermen.
Door Bertus op
Is de PVV nu al betrapt op 1 puntje uit hun verkiezingsprogramma vwaar ze zich aan houden?
Door Burger (betaler) op
Alleen al omdat ik "de overheid" van binnen ken en dicht bij het slachtoffer O. waar Fred voor opkomt stond steun ik Spijkers tot het bittere eind. Niet een kluppie zoals de pvv maar mensen met moed en uithoudingsvermogen verbeteren dit land! Volhouden Fred !
Door Luther (gemeenteambtenaar) op
Als je Pieter van Vollenhoven inschakelt weet je dat iedereen alles verkeerd heeft gedaan behalve Pieter van Vollenhoven.
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
Ik word ook wel een beetje moe van die Spijkers alsof 1,6 miljoen een fooi betreft. En met principienreiters heb ik helemaal niks.
Door Niek (adviseur) op
Defensie heeft de heer Spijkers op basis van vervalste rapporten geprobeerd gek te laten verklaren. Ik zou dat ook niet pikken en degene die dat geflikt heeft verantwoording af te laten leggen. Er is één groot verschil met de PVV. Spijkers was en is namelijk niet gek.
Door Willem op
Opnieuw draait de PVV. Inmiddels overtreffen ze het CDA in pluchegeilheid.

Vacatures

Van onze partners