Advertentie

Provincie wijst Bellingwedde terecht over wachtgeld

De Provincie Groningen heeft Bellingwedde op het matje geroepen vanwege de kwestie rond het wachtgeld van oud-wethouder Annemarie Knottnerus.

13 januari 2011

Soap
In een brief wijst Gedeputeerde Rudi Slager de gemeente erop dat het wachtgeld gewoon moet worden betaald aan de voormalige bestuurder. De wachtgeldsoap van Bellingwedde speelt al sinds begin vorig jaar. Knottnerus (CDA) was twee maanden werkzaam voor de gemeente, maar was daarvoor als wethouder acht jaar lang verbonden aan de gemeente Scheemda (inmiddels gemeente Oldambt). Volgens de Algemene Pensioenwet Politieke Ambtsdragers (APPA), die sinds februari 2010 van kracht is, draait na het vertrek van een bestuurder de laatste overheidsinstantie op voor het wachtgeld.

Geschrapt
Oldambt zou de buurgemeente aanvankelijk tegemoet komen in het uitbetalen van het wachtgeld van twee ton, maar heeft daar uiteindelijk van afgezien. De gemeenteraad van Bellingwedde zag het vervolgens niet zitten om het wachtgeldbedrag volledig voor haar rekening te nemen, en heeft in een amendement bepaald de betaling ervan  per 1 januari stop te zetten. De Provincie Groningen, die verantwoordelijk is voor het financiële toezicht op gemeenten, ontdekte dat de betaling van het wachtgeld geschrapt was uit de begroting van Bellingwedde voor het komende jaar.

Voor de hand
‘Je kan Knottnerus niet zomaar haar recht op wachtgeld ontnemen. Dat gaat tegen de wet in’, legt Gedeputeerde Slager (ChristenUnie) uit. ‘De gemeenteraad heeft die bevoegdheid ook helemaal niet’. Bellingwedde kan het amendement terugdraaien, maar ook blijven handhaven. Volgens Slager ligt het voor de hand dat het laatste gaat gebeuren. ‘In dat geval zullen wij bij het Rijk voorstellen om het amendement op te schorten en te vernietigen’.

De raad buigt zich nog over de brief van Slager.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Mr R.M. Dalmijn
Prachtig zo een reclame voor al het moois in het grote Ottomaanse Rijk.
Niek / jurist
Gelet op de switch van de voormalig wethouder, neem ik aan dat Bellingwedde een wethouder "van buiten" heeft aangetrokken. Op dat moment had Bellingwedde zich niet alleen de voordelen daarvan moeten realiseren maar ook dat er nadelen zijn. Zoals de wachtgeldverplichtingen die voortvloeien uit de wet. Bellingwedde had dus een deal moeten sluiten met Oldambt en met de wethouder in spe.
Door dit te verzuimen en het feit dat binnen twee maanden de samenwerking beeindigd werd, zijn de druiven zuur maar onontkoombaar. Goede les voor andere gemeenten die wethouders "van buiten" aanstellen
Paul / projectleider
Tja een goede personeelsfunctionaris is goud waard...
Advertentie