of 63966 LinkedIn

Oss snijdt Grave de pas af

De druk op Grave en Mill en Sint Hubert om samen met drie andere gemeenten te fuseren tot het Land van Cuijk. Het college van Oss gooit de deur dicht voor een fusie met Grave.

De druk op Grave en Mill en Sint Hubert om vooral samen te gaan met drie andere gemeenten tot het Land van Cuijk wordt groter. Na Gedeputeerde Staten van Brabant zegt ook het college van Oss dat beide gemeenten dat het beste kunnen doen. De deur tot een mogelijk samengaan van Grave met Oss is dicht gegooid.

Onnodig complex

Dat blijkt uit de reactie van B en W van Oss op de herindelingsplannen van Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis. Het college van Oss staat achter de herindelingsplannen van de drie gemeenten en pleit er, net zoals GS van Brabant, voor dat ook Grave en Mill en Sint Hubert zich daarbij aansluiten. ‘Wij vinden het jammer dat Grave en Mill op dit moment blijven steken in een ambtelijke samenwerking. Dit maakt de nieuwe herindeling onnodig complex’, aldus B en W van Oss. ‘Wij roepen Grave en Mill nadrukkelijk op om zich aan te sluiten.’ Dat willen Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis ook het liefst.

 

Inwonersraadpleging

De inwoners van Mill en Sint Hubert gaan vandaag naar de stembus, waar zij zich in een inwonersraadpleging kunnen uitspreken voor zelfstandigheid of voor een fusie met Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis. Bij een opkomst van veertig procent wordt de uitslag door de gemeenteraad overgenomen. Bij een lagere opkomst neemt de raad de uitslag in zijn afweging mee. De raad neemt voor 1 februari een besluit over de bestuurlijke toekomst. De raad van Grave voelt niets voor een fusie met vijf gemeenten. De raad heeft Cuijk juist eind december opgeroepen een herindeling met Grave en Mill en Sint Hubert ‘serieus te overwegen’.

 

Niet logisch

Grave hoeft niet in ieder geval niet op Oss te rekenen, als zij straks als enige zelfstandige gemeente in de regio Land van Cuijk overblijft en toch een herindelingspartner zoekt, schrijven B en W. ‘Hoewel Grave aan Oss grenst, zou het niet logisch zijn als Grave zich naar Oss wendt’, aldus B en W in een brief aan alle vijf de gemeenten en de provincie. ‘Hoewel een herindeling met Grave Oss tot het inwoneraantal van 100.000 kan brengen, zou dit voor de inwoners van Grave niet dezelfde versterking betekenen als die samengaan met het Land van Cuijk heeft. Herindelingen vinden naar de visie van de gemeente Oss plaats conform de natuurlijke oriëntatie van de inwoners. Deze is onbetwist het Land van Cuijk voor alledrie en alle vijf de gemeenten.’

 

De gemeenteraden van Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis nemen eind maart een definitief besluit over de voorgenomen herindeling. Tot die tijd houden ze de deur open voor Grave en Mill en Sint Hubert. Als ze later besluiten alsnog te willen toetreden tot het Land van Cuijk kan dat op zijn vroegst in 2026.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.