of 63966 LinkedIn

Opstelten: rellen Haren 'volstrekt onacceptabel'

VVD-minister Ivo Opstelen (veiligheid, justitie) vindt dat de daders van de rellen in Haren hard moeten worden aangepakt. Veel inwoners van Haren uitten kritiek op de gemeente, die eerder had moeten reageren.
11 reacties

Het geweld van relschoppers in Haren en de vernielingen die daar zijn aangericht is ,,volstrekt onacceptabel''. Dat zei VVD-minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) zaterdag. De Duitse minister Ilse Aigner van Consumentenbescherming noemt Facebook medeschuldig aan de rellen in Haren.

Rol sociale media

,,Dit mag niet getolereerd worden. De daders zullen berecht en gestraft worden en ook moeten opdraaien voor de schade. Dit kan op geen enkele manier'', aldus Opstelten. Dat de daders worden opgepakt en de schade wordt verhaald, is nu het allerbelangrijkste, aldus Opstelten. Zijn ministerie heeft lessen getrokken uit de rellen in Londen in augustus 2011. ,,Maar natuurlijk is niet te voorkomen dat het tuig, raddraaiers en relschoppers vernielingen hebben aangebracht.'' Opstelten wil ook dat ,,nadrukkelijk'' wordt gekeken naar de rol van social media als Facebook. Hij gaf geen oordeel over de rol van de media.

 

Daders aansprakelijk

De autoriteiten hebben de situatie in Haren goed ingeschat, zo was Opstelten verder van mening. ,,Er is op tjjd opgeschaald, waardoor alle hulpdiensten paraat waren.'' Tot dusverre zijn 34 aanhoudingen verricht, maar Opstelten gaat ervan uit dat dit aantal verder oploopt. De minister legt de aansprakelijkheid voor de schade door vernielingen en de kosten van de politie-inzet (500 man ME uit het hele land) volledig bij de daders. Opstelten sluit op dit moment aansprakelijkheid van de ouders van het jarige meisje uit.

 

Gemeente laks

Veel bewoners van Haren vinden in tegenstelling tot Opstelten dat de gemeente eerder maatregelen had moeten nemen rond het Facebook-feest, dat er te weinig politie was en dat de mobiele eenheid te laat ingreep. Deze kritiek uitten veel inwoners van Haren zaterdagmiddag tijdens een speciale bewonersbijeenkomst over de rellen. 

Ze kregen de kans om met burgemeester Rob Bats van Haren en de Groningse korpschef Oscar Dros van gedachten te wisselen over de rellen in de nacht van vrijdag op zaterdag. Alleen de bewoners van de zwaarst getroffen straten waren uitgenodigd. De bijeenkomst was besloten.

 

Mobiele eenheid

Er zijn ook inwoners die gemeente en politie niets verwijten ,,Er is maar een schuldige en dat is de relschopper', stelde een bewoner aan de Rijksstraatweg, een van de plekken waar hevige rellen waren.

De hele zaterdag was er nog opvallend veel politie en mobiele eenheid op de been in het centrum van Haren. Twee pelotons ME, in totaal 120 man, werden uit voorzorg achter de hand gehouden.

 

200 tips

De politie heeft tot dusverre ruim 200 tips ontvangen over het geweld van vrijdag in Haren en 35 mensen gearresteerd. Dat zei een woordvoerder zondag. Daarnaast ontving de politie zo'n 2 gigabyte aan beeldmateriaal. 21 filmpjes zijn geüpload en bekeken door een team van rechercheurs, dat uit 25 mensen bestaat.

 

Facebook mede-verantwoordelijk

De Duitse minister Ilse Aigner van Consumentenbescherming noemt Facebook medeschuldig aan de rellen in Haren. Ze vindt dat het sociale netwerk dringend de gebruikersaccounts moet veranderen. ,,Facebook is medeverantwoordelijk voor zo'n escalatie omdat het concern niet bereid is de privacy-instellingen te verbeteren'', zei Aigner tegen de krant Rheinische Post die maandag verschijnt.

 

Haren groot nieuws in buitenland

In Duitsland is het meermalen gebeurd dat Facebookgebruikers per ongeluk een privéfeest openlijk aankondigden. Die zogeheten Facebookparty's verliepen overwegend vreedzaam, maar lopen soms ook uit de hand. De toestand in Haren was groot nieuws in Duitsland en vele andere landen.


 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door flip (woonachtig in haren, jawel) op
De Z-Side had het feest gekaapt, en dus is dat tuig, en niemand anders, verantwoordelijk. Laat ze in het vervolg gewoon weer in een weiland afspreken om met elkáár te gaan vechten, maar laat een onschuldig dorp alsjeblieft links liggen. En, ja, als je, zoals ik, in dat dorp woonde, zou je het ook absoluut onacceptabel noemen, want mensen hebben echt doodsangsten uitgestaan.
Door Peter op
@ Peter
foutje ontdekt: ZELFREFELCTIE moet zijn: ZELFREFLECTIE
excuses voor het ongemak
Door Peter op
Jammer dat de schrijvende pers en de tv journalisten niet aan zelfrefelctie doen!
Op het journaal werd de retorische vraag gesteld hoe dit nou allemaal kon gebeuren. Niemand op de redactie had er kennelijk over nagedacht, dat ook zij "medeschuldig" aan deze hype konden zijn, immers al enkele dagen werd er van de fout van het meisje melding gedaan. De pers moet eens goed leren, dat in sommige gevallen vooraf terughoudendheid geboden is!
Door J. hak op
Inmiddels is wel duidelijk dat de rellen in haren veroorzaakt zijn door de harde kern van FC Groningen. ook in Hoek van holland waren voetbalhooligans veroorzaken van extreme geweldsuitingen tegen gezagsdragers.

Dit gezwel uit de sportwereld moet met harde hand worden aangepakt. Laat Opstelten in zijn nadagen (?) als Minister daar werk van maken !
Door Jan op
Als afschrikwekkend voorbeeld geen werkstraffen opleggen maar de zwaarst mogelijke gevangenisstraffen, zonder vervroegde vrijlating plus de hoogst mogelijke boete als dat kan. Bovendien tot het eind van hun leven alle kosten op hen verhalen, zodat ze een levenlang op een houtje moeten bijten. En laat de media daar dan net zoveel aandacht aan besteden als nu gebeurd is. Als een soort goedmakertje, zullen we maar zeggen. Dat weerhoudt mogelijk andere raddraaiers in de toekomst.
Door gerrie op
Gericht met scherp schieten op dat tuig. Is het zo over.
Door B. Janssen op
niemand die de rol van de media enigszins ter discussie wil stellen? Na alle anarchistische oproepen in de trant van: "we bepalen zelf wel of er niets te doen is in Haren en niet die burgemeester". Gezellig, na alle oproepen op de radio is de verslaggever al ter plaatse: een jakhals van DWDD en natuurlijk Rutger van Powned. Tsjah als je dan nog geen massa onbenullen op de been kan krijgen, wat stel je dan eigenlijk voor als media???
Door Alfred op
"rellen Haren 'volstrekt onacceptabel". Tja..het zou pas nieuws zijn als Opstelten het toejuigde.......
Door stille tocht op
Je hoort niets meer over een langere man die 24 uur na de rellen opdook in een keuken, vreemd.
Door Patrick op
Wat een enorm kansloze reactie