of 59318 LinkedIn

Oppositie wil boete Wob-regeling niet afschaffen

Volgens de oppositie valt het mee met dat wangebruik. ‘Er is misbruik, maar we weten de aard en omvang niet’, zei Gerard Schouw (D66).
15 reacties

Oppositiepartijen CDA, SP, D66 en GroenLinks willen de dwangsomregeling in stand houden bij de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Dat houdt in dat een overheidsorgaan een boete moet betalen als het binnen een vastgestelde termijn niet reageert op een Wob-verzoek voor informatie.

Misbruik
Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) wil de dwangsom afschaffen omdat het leidt tot misbruik. De Kamer had hem in een motie opgeroepen hier iets tegen te doen. Regeringspartijen PvdA en VVD steunen het voorstel van het kabinet. Plasterk schat dat het misbruik de overheid tussen de 8 en 14 miljoen euro per jaar kost.

Onder de pet
Volgens de oppositie valt het mee met dat wangebruik. ‘Er is misbruik, maar we weten de aard en omvang niet’, zei Gerard Schouw (D66) donderdag in de Kamer. Het afschaffen geeft de overheid de mogelijkheid om zaken lang onder de pet te houden, meent Ronald van Raak (SP). Door het verzet van de oppositie zal het wetsvoorstel het waarschijnlijk niet halen in de Eerste Kamer. Plasterk zal binnenkort reageren in de Kamer. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Fritz A. von Geusau op
Volgens de oppositie valt het mee met dat wangebruik, zo lees ik in bovenstaand stuk. Als dat dan toch zo meevalt, dan daag ik diezelfde oppositie uit om een kwart van de kosten, gemoeid met oneigenlijk gebruik van de WOB aan de gemeenten te vergoeden. Het is immers ook de schuld van diezelfde politiek dat er zo'n wangedrocht van een wet is, die oneigenlijk gebruik in de hand werkt. Dan lijkt het logisch dat men ook de gevolgen daarvan niet op een ander (lees in hoofdzaak de gemeenten) afwentelt. Maar zoals altijd zal nu wel niets meer van Gerard Schouw en consorten vernomen worden.
Door Pierre (ambtenaar) op
Het zou schandalig zijn als na een democratisch genomen besluit, door rechtstreeks gekozen vertegenwoordigers, zou worden gedwarsboomd door een eerste kamer vanwege politieke redenen.
Voor het voeren van politiek hebben we al een tweede kamer.
Oplossing: Eerste kamer afschaffen en toetsing aan de hand van wetten door onafhankelijke rechter.

Maar ja zelf de stoel weghalen waar je zo lekker makkelijk op zit....
Door robert (ambtenaar) op
Het is duidelijk dat de heren politici ver van de de praktijk af staan. M.i. moet je de overheid niet zichzelf laten beboeten, een slager behoort zijn eigen vlees niet te keuren. Leg die bevoegdheid neer bij de rechter, die dan tevens kan onderzoeken of er geen sprake is van misbruik van recht. De jurisprudentie van de laatste anderhalf jaar laat zien dat de rechter daar goed toe in staat is.
Door Linden op
Volledig met Pierre eens. Dit soort zaken vraagt om misbruik en er waren al meerdere politici (zogenaamd niet zelf maar de echtgenote) die een fors inkomen erbij beunden met misbruik van deze regeling.
Door Pierre op
Als de oppositie zich slechts bewijst door een regeling waarvan grof misbruik wordt gemaakt niet aan te passen verdient ze volgende keer een nog hardere afstraffing in de vorm van stemverlies.
Laat ze zich om andere zaken druk maken dan een misbruikregeling in stand houden en de andere kant uit kijken.
Schouw moet helemaal zijn mond houden, heeft al een andere baan. En Van Raak wantrouwt geloof ik iedereen. Fijne vent om mee samen te werken, op zo'n manier.

Uitvreters die slechts zelfs ten doel hebben om met de WOB belastingcenten te verbruiken verdienen op zijn minst eens een extra controle door de belastingdienst....