Advertentie

Ook na corona aandacht voor grenzen hoognodig

Voor de landsgrenzen moet er ook na de coronacrisis veel meer aandacht zijn van de rijksoverheid. Daarvoor pleit gedeputeerde Andy Dritty van Limburg, dat met vijf grenzen te maken heeft.

28 december 2020
shutterstock-1464916442.jpg

Voor de landsgrenzen moet er ook na de coronacrisis veel meer aandacht zijn van de rijksoverheid. Daarvoor pleit gedeputeerde Andy Dritty van Limburg, dat met vijf grenzen te maken heeft.

Limburg, dat grenst aan de Duitse grens, die van Noordrijn-Westfalen, de Belgische grens en die van Vlaanderen en Wallonië, loopt tegen tal van problemen aan. In de zorg maar ook in bijvoorbeeld het onderwijs. Een voorbeeld vormt volgens Dritty de reglementering voor mbo-beroepen. Nederland heeft een uitgebreid aanbod in opleidingen maar in de buurlanden gebeurt dat door andere organisaties. Zo certificeert Duitsland agrarische beroepen via de Landwirtschaftskammer, , de Bezirksregierung verzorgende beroepen en voor technische beroepen is dan weer de Industrie- und Handelskammer verantwoordelijk, naast de Handwerkerschaft.

Dat leidt er toe tot onduidelijkheid zodat niet alle mogelijkheden worden benut om over de grens werk te zoeken. Ook verschillende zorgsystemen leiden nogal eens tot praktische problemen. Datzelfde geldt voor het openbaar vervoer, met zijn verschillende ticketsystemen.

 

Fondsen

Bij staatssecretaris Knops (Binnenlandse Zaken) zit de grensproblematiek volgens Dritty wel tussen de oren, maar dat is niet bij ieder ministerie zo. Hij zegt dat aan het eind van 2020, het jaar dat de grootste grenssluitingen in de historie van de Europese Unie beleefde. Het zou bijvoorbeeld helpen als Den Haag een aantal iconische projecten op het gebied van wetenschap en innovatie selecteert die aan de grens kunnen plaatsvinden. Het Comité van de Regio´s pleitte onlangs zelfs voor een structuur met regels en fondsen. Zo ver wil Dritty echter niet gaan.

 

 

Medisch personeel

De roep uit de regio´s is wel deels gehoord. Sinds verleden week circuleert er een Youtube-filmpje waarin premier Rutte samen met zijn Belgische ambtsgenoot Alexander de Croo en zijn Noordrijn-Westfaalse collega Armin Laschet een oproep doet aan mensen om niet voor plezier de grens over te steken maar alleen voor noodzakelijk werk.

Dritty sluit zich daar bij aan. Hij herinnert zich nog goed hoe medisch personeel dat aan de andere kant van de grens werkt, achteraan in de rij kon aansluiten na een dag vechten tegen corona. Tegelijk hoopt hij dat na de pandemie winkelend publiek gauw terugkomt als de winkels weer open kunnen: de bezoekers van de buurlanden dragen volgens Dritty alleen met winkelen al bij met zo´n 1 miljard euro aan de Limburgse economie.

 

Verschillende regels

Zelf doet de regio er alles aan om grenspasseerders en de rest van de bevolking op de hoogte te houden, met zogeheten grensinfopunten. Ook is er een speciale tool van de Euregio Maas Rijn die bezoekers helpt met de verschillende regels rondom grensverkeer voor de diverse doeleinden voor het bezoeken van Nederland, België en Luxemburg. Ook andere Euregio´s promoten het instrument.

 

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

J. Kraus
Vijf grenzen? Wordt het Drielandenpunt omgedoopt tot Vijflandenpunt? Is het huidige topografie onderwijs echt zo laag? Of is dat nog een restje uit 1830 toen de Limburgers graag wilde aansluiten bij België, want dan snap ik het besef dat Brabant en Gelderland ook "buiten"-Limburg-land is.
H. Wiersma / gepens.
De verrekijker van dit Kabinet komt helaas niet veel verder dan Den Haag. Dat speelt al langer dan vandaag.
Rood hesje / Jan Zijkgraaf
@Jos Kraus: neen uw topografische en staatkundige kennis schiet tekort: Nordrhein Westfalen, Duitsland, Vlaanderen, België en Wallonië. Dat zijn allemaal afzonderlijke staten. Dus dat zijn vijf staatkundige grenzen. Dus mijnheer Kraus, hup terug de schoolbanken in!
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
Ziehier de bron van verwarring"



"vanaf 1815 hebben bij het huidige Drielandenpunt bij Vaals vijf verschillende landsgrenzen gelopen. Toch zijn er nooit meer dan vier grenzen tegelijk in dit punt samengekomen. Van 1839 tot 1919 was het drielandenpunt een vierlandenpunt. Nederland, België en Pruisen (later Duitsland) grensden hier toen aan het ministaatje Neutraal Moresnet. Na de Eerste Wereldoorlog vonden er diverse grenscorrecties plaats tussen België en Duitsland en werd Neutraal Moresnet bij België gevoegd. Sindsdien is het vierlandenpunt bij Vaals een drielandenpunt geworden" ---Wikipedia
Advertentie