of 65378 LinkedIn

Ook burgemeester Elburg niet blij met 'Sint'

Burgemeester Frans de Lange van Elburg is er ontstemd over dat de opnames van de horrorfilm 'Sint' van Dick Maas binnen zijn gemeentegrenzen hebben plaatsgevonden.
17 reacties
Burgemeester Frans de Lange van Elburg is er ontstemd over dat de opnames van de horrorfilm 'Sint' van Dick Maas binnen zijn gemeentegrenzen hebben plaatsgevonden.
Vriendelijk
‘Ik was daar inderdaad niet blij mee. Anders dan de associatie in de film is Elburg een vriendelijk stadje met een mooie cultuurhistorie’, legt De Lange uit. Zelf kon hij de opnames niet verhinderen, aangezien deze op particulier terrein plaatsvonden en er geen verstoring van de openbare orde is geweest.

Boerderij
De Lange denkt niet dat de reputatie van Elburg veel schade oploopt door de associatie met een moordlustige Sint. ‘De opnames zijn vooral bij een oude boerderij, maar je ziet Elburg waarschijnlijk wel op afstand liggen.’ Hij wijst erop dat hij de film niet gezien heeft. ‘Maar de trailer heb ik wel gezien. Die gaf al een beeld van de film.’

Bang
De Lange vindt dat de film afbreuk doet aan een schitterend kinderfeest. ‘Als kinderen op Sint zoeken op Google komen ze meteen bij die film uit. Dat lijkt me niet goed.’ In Elburg wordt Sinterklaas op 19 november binnengehaald. Een van de mooiste intochten van het land, aldus De Lange. ‘In de Elburgse vesting komt altijd de echte Sint binnen.’Hij hoopt niet dat kinderen door de film bang worden voor de Sint. Vroeger waren kinderen bang voor Sint en Piet. Ik hoop niet dat dit een nieuw beeld wordt.’

Trailer
Zelf heeft De Lange geen behoefte om de film te gaan zien, ook niet uit professionele overwegingen om te zien hoe Elburg er echt afkomt. ‘Ik heb al genoeg gezien in de trailer. Dit is niet bepaald mijn soort film.’

Oldebroek
In maart liet de nabijgelegen gemeente Oldebroek al weten liever geen opnames van Sint te willen op hun grondgebied, waar deze al plaatsvonden. De gemeente bleek er niet van op de hoogte en wilde niet op deze manier op de kaart worden gezet. ‘We zijn niet blij met de publiciteit. Er wordt een link gelegd tussen Oldebroek en een horrorfilm’, aldus een woordvoerder destijds in De Stentor.
Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Mirjam op
De hardste schreeuwers hier moeten zelf geen kinderen hebben, zeker niet in Sinterklaas leeftijd. Ik weet zeker dat veel meer mensen hier niet van gecharmeerd zijn. Niet zozeer de film zelf, maar had met reclame-uitingen nou echt niet iets meer rekening gehouden kunnen worden met onze kinderen? Onze generatie maakt kinderen niet meer bang met in de zak mee moeten naar Spanje, dat is voorbij. En nee, kinderen van de Sinterklaas-leeftijd weten gelukkig ook nog niet van foute praktijken van katholieke geestelijken. Mogen kinderen nog even hun onschuld een beetje bewaren tot ze ietsje groter zijn? Kennelijk is dat een hele rare vraag tegenwoordig.
Door Ingrid (consultant) op
Eén remedie: film niet gaan zien! Als film in bioscoop massaal gemeden wordt, is duidelijk dat dit initiatief niet om vervolg vraagt.
Door A. van den Heuvel (adviseur) op
Ik denk dat kinderen wel andere redenen hebben om bang te zijn voor katholieke geestelijken dan een horror-sint.
Door Sint op
Eindelijk iemand die mij werkelijk herkent. Dick Maas bedoel ik dan natuurlijk. En die stoute burgemeester... die gaat over ruim een maand in de horrorzak. Wat zullen alle kinderkens in Elburg lachen!... Althans, in het begin. Daarna begint mijn werk pas echt.
Door TIP! (...) op
Meneer de burgemeester, als ouder roep ik u maar al te graag tot de orde. Ken je verantwoordelijkheden en bemoei je vooral met je eigen taken en blijf weg van de opvoeding. Er zal vast een leeftijdsgrens op de film zitten en daarnaast, wie in de categorie "ik geloof nog in Sinterklaas" zit, heeft vast geen ouders die zeggen: "kom Jantje, laten we jou eens even goed schrikken, zodat je nooit meer cadeautjes van die man wil.....". PS. even naar het geloof, zeg nou zelf heeft de kerk de jeugd in het verleden al niet genoeg laten schrikken..... en heeft zij niet al genoeg enge cadeautjes in die hoofdjes achtergelaten......
Het is een film, fictie en ouders met kinderen kunnen hier heel goed mee omgaan, waarom dan zoveel ophef!
Door P. Deauville op
Deze superchristelijke gemeenschap vergeet te melden dat zij moeite heeft met katholieke feestjes als Sint Nicolaas. Maar ja, je kunt er niet omheen. En dan nu een horrorsint. Nou en, dat zijn we op 6/12 weer vergeten.
Door harm Toorenz op
Inderdaad wat Wimfred zegt: werkelijk n-i-e-m-a-n-d in NL had deze -overigens erg leuke- film in verband gebracht met Elburg. Deze nietsnut annex burgemeester van Elburg trekt z'n scheur open en heel NL weet er nu van. Oliedomme man, maar dat zijn alle reli-funda's!
Door Zwarte Piet (Hulppiet) op
Free Publicity voor Lange Frans c.s.
Door dit kan niet langer (Opa) op
dit is het werk van den duvel!!!!
waar gaat dit land toch heen!!!??
Door Paul vd Hart (Inwoner ener voormalige democratie) op
Ik kan me de tijd nog herinneren waarin van een burgemeester werd verwacht dat hij in het bezit was van enige waarneembare verstandelijke vermogens.

Jammer toch dat dat is afgeschaft. Althans, in Elburg.