Advertentie

NS vervolgd voor omstreden aanbesteding ov Limburg

Justitie gaat de NS en een aantal ex-toplieden van het spoorbedrijf en zusterbedrijven vervolgen voor de omstreden aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Zij worden verdacht van valsheid in geschrifte en/of omkoping en het schenden van bedrijfsgeheimen bij de aanbesteding van het Limburgse openbaar vervoer.

21 juli 2016

Justitie gaat de NS en meerdere ex-toplieden van het spoorbedrijf en zusterbedrijven vervolgen voor de omstreden aanbesteding van het openbaar vervoer (ov) in Limburg. Zij worden verdacht van valsheid in geschrifte en/of omkoping en het schenden van bedrijfsgeheimen bij de aanbesteding van het Limburgse openbaar vervoer.

Dat bevestigt een woordvoerster van het Openbaar Ministerie naar aanleiding van berichtgeving van de regionale omroep L1. De hoofdverdachten zijn NS Groep NV en een oud-bestuurder, een bestuurder van de transportholding van Abellio, twee bestuurders van QBuzz en een externe adviseur.

Juridisch oordeel

In totaal zijn twintig concessies en aanbestedingen onder de loep genomen die tussen 1 januari 2010 en april van dit jaar zijn verkregen door Qbuzz, Abellio en NS. Vanwege onregelmatigheden bij de aanbesteding van het ov in Limburg moest NS-topman Timo Huges destijds het veld ruimen. In een reactie laat de NS weten dat het spoorbedrijf bij het onderzoek van het OM de volledige medewerking heeft verleend. ,,Het is nu aan de rechter om een juridisch oordeel te geven of er bij de aanbesteding in Limburg sprake is geweest van strafbare feiten'', aldus de NS.

Risicobeheersing

Topbestuurder Roger van Boxtel laat weten dat de onregelmatigheden voor de NS aanleiding zijn geweest direct in te grijpen. ,,Maar we willen verder ook een structurele verbeterslag doorvoeren in onze bedrijfsvoering en risicobeheersing'', laat Van Boxtel weten ,,Dat is niet van de ene op de andere dag gebeurd, maar hier wordt door NS hard en gericht aan gewerkt.''

Miljoenenschade

Vervoerder Veolia liet donderdag weten de NS te dagvaarden voor de miljoenenschade als gevolg van tegenwerking en spionage rond de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Veolia stelde de NS vorig jaar al aansprakelijk voor de geleden schade. Gesprekken met de NS over het vergoeden van de schade liepen op niets uit. Daarom stapt Veolia naar de rechter. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie