of 58952 LinkedIn

Nog geen duidelijkheid over inzet ambtenaren bij Tour

De inzet van ambtenaren tijdens de tourstart komende zomer in Utrecht moet transparanten worden verantwoord. De fracties van CU en SP hebben vraagtekens bij 'om niet inzetten' van gemeentelijk personeel.

De gemeenteraad van Utrecht wil opnieuw opheldering over de werkelijke kosten van 'Le Grand Depart van de Tour de France‘. Vooral het aantal ambtenaren dat voor, tijdens en na het wielerfestijn van komende zomer (extra) wordt ingezet is volgens CU en SP niet duidelijk. 

Partycrasher

Fractie voorzitter Maarten van Ooijen van de CU wil vooral geen partycrasher zijn, maar heeft wel zorgen over de beheersbaarheid van de kosten van het vertrek van de tour. 'Het evenement komt er sowieso, daar zijn we ook blij mee. Maar dat betekent niet dat we de kosten uit het oog moeten verliezen. We willen niet achteraf voor grote onaangename verrassingen komen te staan‘. 

 

‘Te weinig transparant’

Om dat te voorkomen willen de fracties meer inzicht in de werkelijke kosten van het evenement. Met name het extra werk dat het oplevert voor het ambtenarenapparaat is volgens Van Ooien 'te weinig transparant‘. Zo kan hij bijvoorbeeld nergens teruglezen wat de verwachte kosten zijn van schoonmaak of die van tijdelijke aanpassingen in de stad. Ook is het verlenen van de vergunningen wat arbeidsuren betreft niet financieel onderbouwd.

 

Betrokken uren berekend
De gemeente Utrecht liet eerder al weten dat de uren van de betrokken ambtenaren voor 100 procent zijn doorberekend in de raadsstukken die nu voorliggen. Dat klopt volgens Van Ooijen, maar de ondersteundende diensten worden volgens hem ten onrechte buiten de tabellen gelaten. '
Er is een projectbureau gevormd. De uren van de ambtenaren die daarin zitten staan in de begroting, maar alleen als totaal. Ik kan niet zien welke diensten erbij betrokken zijn. De dienst stadswerken zal zeker veel werk hebben aan het evenement, maar dat staat niet begroot. Het enige dat ik lees is dat er ook ambtenaren "om niet” ter beschikking worden gesteld aan de Tour. Dat moet echt helderder’.

 

RTL: miljoenen onzeker

Hoeveel extra kosten er mogelijk nog in de begroting verborgen zitten durft de CU-fractievoorzitter niet te zeggen. RTL-nieuws speculeerde deze week over een mogelijke overschrijding van miljoenen euro, maar die cijfers kent Van Ooijen niet. 'Ik ga daarover niet speculeren. Daar zit nu precies het probleem, de raad heeft domweg te weinig inzicht in de gemeentelijke kosten. Dit ondanks dat we er al herhaaldelijk om hebben gevraagd‘.

 
Wachten op RTL 

SP en CU zullen deze week nieuwe vragen indienen. Waarom nog gewacht? 'We begrepen dat RTL met nog een tweede uitzending komt. Misschien komen daar nog meer aandachtspunten uit die we dan gelijk mee kunnen nemen‘.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Dorrie (Fenanl) op
Ik wil leren om verder te komen en mensen helpen
Door Bert de Rooij (Integrale veiligheidsadviseur) op
Terecht, dat er meer kritisch naar dit soort fun c.q. prestige projecten gekeken mag worden; destijds bij de Tour in Den Bosch was er ook al zo'n Uberorganisierung van Gemeenten en Regiopolitie, waarbij kennelijk alles kon....,ten koste van de belastingbetaler !
Door Plafond op
De betrokken ambtenaren staan al op de loonlijst, alleen werken ze een poosje harder dan normaal.
Door Opmerker op
Goedemorgen. Lees ik hier over core-business van een gemeente?