of 63428 LinkedIn

Nog drie steden in race om cultuurhoofdstad 2018

Eindhoven, Leeuwarden en Maastricht weten in het voorjaar of zij in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa zijn. De drie steden zijn nog steeds in de race; Den Haag en Utrecht zijn afgevallen.
2 reacties
Eindhoven, Leeuwarden en Maastricht zijn nog in de race om in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa te worden. De twee andere kandidaten, Den Haag en Utrecht, zijn afgevallen. Dat heeft de jury vrijdag bekendgemaakt.

Besluit in voorjaar

De juryleden kiezen in het najaar van 2013 de officiële Nederlandse kandidaat-stad. In het voorjaar van 2014 zullen de Europese ministers van Cultuur dan een definitief besluit nemen.


Tegengaan krimp

Leeuwarden, dat zichzelf ziet als een outsider, vindt het ,,een verheugende beslissing'' dat het nog altijd kans maakt. De Friese hoofdstad wil zich onder meer richten op balans tussen stad en platteland, om krimp en leegloop tegen te gaan. De Eindhovense burgemeester Rob van Gijzel zegt verheugd te zijn ,,dat onze visie en opzet in goede aarde zijn gevallen''.

 

Afvallers

Afvaller Den Haag houdt zich groot. ,,Eigenlijk hebben we bewezen dat Den Haag allang culturele hoofdstad is'', verklaart projectleider Aus Greidanus. Utrecht onderzoekt welke plannen toch door kunnen gaan, ook al wordt de stad geen culturele hoofdstad.

Elk jaar mogen twee steden zich Culturele Hoofdstad van Europa noemen. Dit jaar zijn dat Guimarães (Portugal) en Maribor (Slovenië).

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Joschke op
In andere media stelt de d'66 wethouder van cultuur in Den Haag dat deze stad al de culturele hoofdstad is. En als zoiets uit de mond van een d'66 komt, is de geloofwaardigheid ver te zoeken. Ze hebben gewoon verloren en wees dan een man om dat te erkennen (hoewel ik begrijp dat dit moeilijk is omdat de Haagse wethouder een vrouw is). Het lijkt net Ajax... als deze club kampoieon wordt is er niets aan de hand, maar als een andere club dat wordt, wordt dat genuanceerd met de opmerking dat die geen terechte kampioen is en impliciet wordt dan gesteld dat alleen Ajax dat zou zijn. En daarom spugen veel mensen op Ajax als de meest onsympatiekste ploeg van Nederrand zoals Den haag nu de meest onsympathiekste stad van Nederland is
Door Jos Praat (Hagenees) (Beleidsmedewerker) op
Ik mag hopen dat het afvallen van Den Haag het resultaat is van de lobby van tegenstanders van de bouwplannen op het Spui. De Haagse gemeenteraad besloot namelijk om, met het bid als Culturele Hoofdstad als alibi, het megallomane bouwplan van een nieuw theater op het Spui door te drukken. Terwijl op allerlei culturele instellingen beknot wordt en de te krap geraamde bouwkosten van 180 miljoen (!) weer ruimschoots overschreden zullen worden. Met zijn besluit ging de raad in tegen de wens van de bevolking, waarvan de meerderheid het Spuibouwplan afkeurde. Terecht dat architecten en andere weldenkende belanghebbenden de jury fijntjes wezen op de enorme gap tussen de Haagse burgers en hun bestuur. Met deze -terechte- zepert voor Den Haag tot gevolg.
En die bouwplannen worden natuurljk gestopt, denkt u. Nee hoor, die worden door mijn regentesk stadsbestuur gewoon voortgezet.

Vacatures

Van onze partners