of 62284 LinkedIn

Nieuw bestuur Brabant past stikstofmaatregelen aan

Noord-Brabant past de maatregelen voor de aanpak van stikstof aan. Dat blijkt uit het bestuursakkoord van de nieuwe coalitie dat donderdagmiddag is gepresenteerd.
13 reacties

De provincie Noord-Brabant past de maatregelen voor de aanpak van stikstof aan. Dat blijkt uit het bestuursakkoord van de nieuwe coalitie dat donderdagmiddag is gepresenteerd.

Het nieuwe college van gedeputeerden is een samenwerking van VVD, CDA, Forum voor Democratie en Lokaal Brabant. De vorige coalitie struikelde eind vorig jaar door de opstelling van het CDA in de stikstofdiscussie.

 

Focus minder op landbouw

Uit het nieuwe akkoord, 'Samen, Slagvaardig en Slim: Ons Brabant', blijkt de coalitie met alle sectoren afspraken te willen maken over een ‘evenwichtige bijdrage die zij moeten leveren’. Daardoor komt de focus dus minder op landbouw te liggen. De verduurzaming van oude stalsystemen gaat door, maar de boeren die het betreft krijgen tijd tot 1 januari 2024. Dat is drie jaar langer dan eerder was bepaald.

 

Ontwikkelruimte

Het nieuwe college van GS geeft in het akkoord aan vol in te zetten op de gebiedsgerichte aanpak, zodat er ‘ontwikkelruimte’ blijft voor en tussen alle sectoren, zo wordt gesteld. ‘We romen geen extra stikstofruimte af als dat ten koste gaat van de ontwikkelkracht van Brabant.’ Opvallend in het bestuursakkoord is dat cultuur en sport niet apart deel uitmaken van een portefeuille van een van de gedeputeerden. Er komt een nieuw beleidskader Vrije Tijd, zo wordt in het akkoord gesteld.

 

Zeven gedeputeerden

Het beoogde nieuwe college van Gedeputeerde Staten bestaat uit twee leden van de VVD, twee van het CDA, twee van het Forum voor Democratie en een van Lokaal Brabant. Voor de VVD blijven de twee huidige gedeputeerden in functie. Het gaat om Christophe van der Maat (Mobiliteit, Financiën en Organisatie) en Martijn van Gruijthuijsen (Economie, Kennis en Talentontwikkeling). Erik Ronnes (CDA), nu nog lid van de Tweede Kamer, wordt als gedeputeerde verantwoordelijk voor ruimte en wonen. Het CDA levert straks in de persoon van Elies Lemkes de gedeputeerde voor zowel landbouw als natuur, de twee beleidsvelden waarmee het stikstofvraagstuk het meest samenvalt. Het is de meest opvallende wijziging in de portefeuilleverdeling. In de vorige coalitie waren landbouw en natuur bij verschillende gedeputeerden ondergebracht. Lemkes is oud-directeur van de landbouworganisatie ZLTO. De gedeputeerden van FvD zijn de huidige voorzitter van de Statenfractie Eric de Bie en Peter Smit, oud-wethouder van Oisterwijk. Namens Lokaal Brabant wordt Wil van Pinxteren gedeputeerde. Hij si nu nog fractievoorzitter van die partij. Hij krijgt de portefeuille Vrije Tijd, Bestuur en Veiligheid. Het nieuwe college wordt op 15 mei geïnstalleerd. (ANP/redactie)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Myconius op
Dit bestuur is er gekomen om de stikstofmaatregelen van het vorige bestuur om te buigen in het voordeel van de boeren. Wat men vergeet is dat het een zero sum game is. Wat de boeren nu krijgen moet gehaald worden bij de industrie en de bouw.

Voor de werkgelegenheid in Brabant is dit behoorlijk rampzalig. Niet alleen dat er weinig werk in de sector is, maar het werk wordt ook nog eens gedaan door tijdelijke gastarbeiders. De lobby wint het hier van het algemeen belang
Door Peter (Ambtenaar) op
@De Vries. Diverse bijzondere reacties van jouw kant langs zien komen.In welke hoek je zit is in ieder geval duidelijk. Echter, als, zoals je zelf stelt, de landbouw bijna niet getroffen wordt door Corona, hoe kan het dan dat volgens de satelietbeelden de NoX-concentraties in Nederland enorm zijn verminderd sinds de uitbraak van Corona? Daarnaast is al wetenschappelijk aangetoond dat het verband landbouw en Covid-19 niet bestaat. Zeker in NL is dit zichtbaar omdat de meest getroffen gebieden niet de intensieve landbouwgebieden zijn, hoewel ze soms wel bij elkaar in de buurt liggen.
Nuchter geeft met zijn vliegtuigen verhaal mogelijk wel een heel duidelijke oorzaak voor de grote vervuiling. Maar daar willen mensen als jij dan weer niet aan.
Door Nuchter op
Natuurlijk @De Vries. Als je bij het vliegverkeer alles buiten beschouwing laat dat niet in Nederland (met name Schiphol) landt of opstijgt en je laat al het vliegverkeer boven 1 kilometer hoogte buiten beschouwing, klopt je redenering en mag je @Ben aanspreken op "onzinnig argument". Maar wees eerlijk; hoeveel vliegtuigen vliegen er nu lager dan 1 km.?
Verder bent u blijkbaar 1 van de Nederlanders die onbeperkt af kan geven op boeren omdat hij geen vlees eet uit Nederland (kippetje uit Brazilië misschien?), geen aardappeltje uit Nederlandse bodem waarvoor Nederlandse mest nodig was om te laten groeien. En vooral de schuld bij de producent legt. De consument kan de verandering brengen zoals vaak bleek in het verleden. Dus maak zelf de keuze voor minder of geen vlees @De Vries. En biologische landbouwproducten (die ook mest nodig hebben en nog steeds bijdragen aan stikstof). Begin bij jezelf.
Neemt niet weg dat ook in Brabant wel maatregelen genomen moeten worden in overleg met de boeren. Daar zullen ze ook aan moeten geloven. Toch respect voor die boeren die overal op worden aangesproken. Dat überhaupt iemand nog boer wil zijn. Na al "die stront die ze over zich heen krijgen", was ik ambtenaar geworden :).
Door de vries (ambtenaar) op

@Ben: de reactie van Syl Krul is inderdaad beneden peil maar u kunt er zelf ook wat van. Alle oude en inmiddels al 100x keer weerlegde en dus inmiddels non-argumenten tegen het verantwoordelijk houden van de agrarische sector voor de stikstofcrisis worden weer eens keer door u van stal (!) gehaald. Schiiphol: onzinnig argument, vele keren weerlegt. Van 130 en naar 100 heeft geen nut: dat heeft het wel en dat is ook bewezen maar dan moet je natuurlijk wel 100 km gaan rijden. Overigens is deze maatregel getroffen om de boeren te ontzien. Alles wordt weer op de boeren afgewenteld? Ja, veel wel omdat de agrarische sector a. de grootste probleemveroorzaker is, b. het probleem met hulp van politiek (FVD en CDA) voortdurend ontkent en bagataliseert, c. elke echte oplossing traineert en op de lange baan schuift wederom met hulp van de politiek en d. voorzover ze wel meewerkt aan oplossingen en grenzeloos vertrouwen heeft in technologische oplossingen. Een doel: alles bij het oude laten. En wat betreft kernenergie? Ja inderdaad, als er één provincie is in Nederland waar zo'n ding kan komen staan dan is het Noord-Brabant. Daar is immers niks meer te verpesten. Veel plezier er mee,

(reactie redactie: de reactie van Syl Krul is ondertussen verwijderd)

Door Ben (jurist) op

Wat een aparte reacties; landbouw verbinden met Corona; schandalige onzin! En een reactie als van Syl Krul zou je eigenlijk moeten verwijderen. Alleen maar gescheld. De beste man gebruikt zeker nooit landbouwproducten. Met het stikstofgedoe is veel te veel naar de landbouw gewezen en te weinig naar bv. Schiphol. En de maatregel van 130 km per uur naar 100 is al een bewezen maatregel zonder enig effect. Wat is er mis mee met de boeren meer ruimte te geven en niet het mes op de keel te steken. Positief dat het Forum dit binnen heeft kunnen halen. De welhaast onbegrensde haat tegen de boeren is voor mij onbegrijpelijk. De Corona crisis is een mogelijkheid om bij klimaat en stikstof eens op de rem te trappen en ook eens naar kernenergie te kijken. Een pluim voor een Ronald Plasterk die ook een meer nuchtere blik biedt.

(reactie redactie: de reactie van Syl Krul is ondertussen verwijderd)

Door de vries (amtenaar) op
@wd en @Geen nepnieuws: het gaat om verband tussen corona en luchtkwaliteit. Luchtkwaliteit wordt niet alleen maar ook door concetratie van intensieve veehouderij belast. Dat is het verband dat momenteel wereldwijd onderzocht wordt: luchtkwaliteit en corona infecties
Door Geen nepnieuws op
Voor alle standpunten hieronder is iets te zeggen. Maar... @wd komt wel met hele vreemde conclusies. De verspreiding van COVIS-19 koppelen aan de landbouw? Nou.... Madrid is erg getroffen door corona. Landbouw? In Brabant is de regio Tilburg ook stevig getroffen. De landbouwgebieden liggen vooral in oost. De Gelderse Vallei heeft veel intensieve landbouw en kleurt licht als het gaat om corona. De stad Utrecht juist weer rood. Kortom: vrijheid van meningsuiting is goed. Maar probeer niet volslagen onzin te verkondigen. Dan kunnen we ook stellen dat 5G de oorzaak is van corona.... Ook die mening wordt door sommigen uitgedragen.
Door wd op
Juist nu de schadelijke rol van de intensieve landbouw op de massale verspreiding van COVID-19 (en in het verleden MKZ, Q-koorts etc etc) in Brabant steeds duidelijker wordt gaan we terug naar 1950.

Toekomstbestendig!
Door esther (ambtenaar) op
Hinderlijke fout: het moeten voldoen aan de maatregelen wordt twee jaar uitgesteld.
Door de vries (ambtenaar) op
@Gerrit: De maatregelen die zijn aangekondigd dateren al van vóór de corona-crisis. De maatregelen zijn verder vooral gericht op het bedienen van de Brabantse boeren en de agrarische sector wordt maar zeer beperkt geraakt door deze crisis.

Vacatures

Van onze partners