of 59345 LinkedIn

Niet alle gemeenten bewust van mensenhandel

Veel gemeenten onderschatten de problemen die mensenhandel met zich meebrengt. Vaak weten ze niet dat mensenhandel binnen hun gemeente voorkomt.
Reageer

Sommige gemeenten in ons land onderschatten de problemen rond mensenhandel. Ze denken ten onrechte dat mensenhandel binnen hun grenzen niet voorkomt. Het gevolg is dat zij het nut en de noodzaak van een mensenhandelbeleid niet inzien. 

Wijdverbreid fenomeen
Daarvoor waarschuwt Corinne Dettmeijer, de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen. ,,Zaken die de afgelopen jaren hebben gespeeld, laten echter juist zien hoe wijdverbreid het fenomeen is.’’
 
Niet alleen in Randstad 

Volgens Dettmeijer is de beeldvorming over mensen vaak te gekleurd. Al snel wordt gedacht dat de problemen zich afspelen in de Randstad of aan iets dat uitsluitend in het buitenland of de grote steden gebeurt. Maar het tegendeel is volgens Dettmeijer waar. ,,Het kan overal voorkomen'', schrijft zij in het rapport 'Mensenhandel. Effectieve aanpak op gemeentelijk niveau. Lessen uit de praktijk'. Ze noemt als voorbeeld de uitbuiting op een aspergekwekerij in de kleine Brabantse plaats Someren (11.000 inwoners).
 
Verzameling misdrijven 

Mensenhandel laat zich volgens Dettmeijer moeilijk zien, omdat het vaak uit een verzameling misdrijven bestaat. ,,De kans bestaat daarom dat mensenhandel pas wordt gezien als alle omstandigheden bij elkaar worden opgeteld.''

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.