of 62284 LinkedIn

Motorclub Satudarah verboden

Het Openbaar Ministerie (OM) had in een civiele procedure gevraagd de motorclub Satudarah te verbieden, omdat het volgens justitie om een criminele organisatie gaat. De club handelt in strijd met de openbare orde en is ontwrichtend voor de samenleving. Ook zou er een subcultuur zijn ontwikkeld waarin geweld wordt verheerlijkt.
1 reactie

Motorclub Satudarah wordt verboden en ontbonden, zo heeft de rechtbank in Den Haag bepaald. Het verbod gaat per direct in, ook al zou de club in hoger beroep gaan.

Subcultuur
Het Openbaar Ministerie (OM) had in een civiele procedure gevraagd de club te verbieden, omdat het volgens justitie om een criminele organisatie gaat. De club handelt in strijd met de openbare orde en is ontwrichtend voor de samenleving. Ook zou er een subcultuur zijn ontwikkeld waarin geweld wordt verheerlijkt.

Yellow Snakes
De rechtbank is het daar mee eens. De cultuur binnen de club vormt een voedingsbodem voor gedragingen van de leden, aldus de rechtbank. Ook de chapters en supportclubs vallen onder het verbod. Alleen het onderdeel Yellow Snakes, dat zich als een autonome club beschouwt, mag doorgaan.

Handhaven door burgemeesters
De rechtbank vindt een verbod nodig, zinvol en ook effectief. Het gaat hierbij niet alleen om het uiterlijk vertoon maar ook om het vermogen, dat uiteen valt. Bovendien is het strafbaar om een doorstart te maken met de activiteiten. Volgens de uitspraak moeten de leden van Satudarah onmiddellijk hun hesjes uit- en logo's afdoen. Maar het is aan de burgemeester van gemeenten om te handhaven, zegt persofficier Jirko Patist. De politie kan nu op last van de burgemeester ingrijpen, als Satudarah-leden binnen de gemeente ongewenst zijn of als die ze niet in zijn gemeente wil laten binnenrijden. 'Het vonnis geeft de burgemeester een extra middel om actie te ondernemen', aldus Patist.

Hoger beroep

Het is niet duidelijk of er hoger beroep komt. Raadsman Erik Thomas van Satudarah zei dat dit wel voor de hand ligt. 'Het is een principiële kwestie. Het zou in het belang zijn van Nederland als er tot op het hoogste niveau duidelijkheid wordt gegeven.'

 

Bandidos en Hells Angels
Zo'n honderd Satudarah-leden zijn maandag naar de extra beveiligde rechtbank op Schiphol gekomen, waar de rechtbank de zaak heeft behandeld. Eind vorig jaar verbood de rechter ook motorclub Bandidos. Maar dit verbod is nog niet van kracht, omdat de club in hoger beroep is gegaan. Het OM is ook een civiele procedure begonnen om de Hells Angels te verbieden. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jhr van Avezathe en Zottegem (vrolijke burger) op
Nooit meer oerenthard met de coke in de pijp...?

Vacatures

Van onze partners