INretail roept op tot extra overleg tussen bedrijven en gemeenten als lokaal het aantal coronabesmettingen toeneemt. Het 'plotseling' invoeren van confronterende maatregelen zoals in Amsterdam en Rotterdam mag niet meer gebeuren. 'Invoering van een mondkapjesplicht is een makkelijk besluit, maar alternatieven moeten meer in de discussie meegenomen worden', aldus de organisatie. INretail zet ook vraagtekens bij de effectiviteit van de maatregel. 'Het spatscherm is een alternatief dat veel beter werkt in het klantcontact en ook comfortabeler is', zo klinkt het.


Ondernemers Albert Cuyp: trek mondkapjesplicht in

Intussen hebben Amsterdamse ondernemers de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema gesommeerd de mondkapjesplicht op de Albert Cuypmarkt in te trekken. Als de burgemeester niet binnen 24 uur reageert, stappen de ondernemers naar de rechtbank Amsterdam om via juridische weg het intrekken van de mondkapjesplicht gedaan te krijgen.

Veel minder mensen
De brief aan Halsema is verstuurd namens alle kooplieden van de Albert Cuypmarkt, de Ondernemersvereniging Albert Cuyp (OVAC) en Exploitatie Albert Cuyp BV. De mondkapjesplicht op de markt is op 5 augustus ingegaan als maatregel tegen het verspreiden van het coronavirus. Marktkooplieden en andere ondernemers zeggen dat de maatregel hun handenvol geld kost, omdat er veel minder mensen komen.


Eerder al kort geding
Onder meer protestgroep Viruswaarheid en de Amsterdamse cultureel ondernemer Ab Gietelink spanden eerder een kort geding aan naar aanleiding van de mondkapjesplicht die op drukke plekken in Amsterdam is ingevoerd. De veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland besloot tot de mondkapjesplicht omdat andere maatregelen niet voldoende bleken te zijn. De Amsterdamse rechter bepaalde woensdag dat de mondkapjes verplicht kunnen blijven. (ANP)