Advertentie

'Mondkapjesplicht dramatisch voor winkels'

De mondkapjesplicht die sinds begin augustus voor bepaalde winkelgebieden in Amsterdam en Rotterdam gelden pakken dramatisch uit voor winkels. Volgens brancheorganisatie INretail kampen winkeliers in de betreffende straten met omzetdalingen tot wel 40 procent, zo werd aan de organisatie gemeld.

20 augustus 2020
mondkapjes-amsterdam.jpg

De mondkapjesplicht die sinds begin augustus voor bepaalde winkelgebieden in Amsterdam en Rotterdam gelden pakken dramatisch uit voor winkels. Volgens brancheorganisatie INretail kampen winkeliers in de betreffende straten met omzetdalingen tot wel 40 procent, zo werd aan de organisatie gemeld.

Dieptepunt

Dat staat volgens de belangenbehartiger haaks op de ontwikkelingen in andere steden en gebieden die langzaam uit het dal lijken te klimmen.INretail vergelijkt de situatie in de getroffen winkelstraten nu met die van het dieptepunt van de crisis. 'Gemeenten moeten het getroffen bedrijfsleven perspectief bieden', aldus INretail. 'Het levenswerk van ondernemers dat de stad kleurt en de gemeentekas spekt, wordt te gronde gericht.'

 

Alternatieven

INretail roept op tot extra overleg tussen bedrijven en gemeenten als lokaal het aantal coronabesmettingen toeneemt. Het 'plotseling' invoeren van confronterende maatregelen zoals in Amsterdam en Rotterdam mag niet meer gebeuren. 'Invoering van een mondkapjesplicht is een makkelijk besluit, maar alternatieven moeten meer in de discussie meegenomen worden', aldus de organisatie. INretail zet ook vraagtekens bij de effectiviteit van de maatregel. 'Het spatscherm is een alternatief dat veel beter werkt in het klantcontact en ook comfortabeler is', zo klinkt het.


Ondernemers Albert Cuyp: trek mondkapjesplicht in

Intussen hebben Amsterdamse ondernemers de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema gesommeerd de mondkapjesplicht op de Albert Cuypmarkt in te trekken. Als de burgemeester niet binnen 24 uur reageert, stappen de ondernemers naar de rechtbank Amsterdam om via juridische weg het intrekken van de mondkapjesplicht gedaan te krijgen.

Veel minder mensen
De brief aan Halsema is verstuurd namens alle kooplieden van de Albert Cuypmarkt, de Ondernemersvereniging Albert Cuyp (OVAC) en Exploitatie Albert Cuyp BV. De mondkapjesplicht op de markt is op 5 augustus ingegaan als maatregel tegen het verspreiden van het coronavirus. Marktkooplieden en andere ondernemers zeggen dat de maatregel hun handenvol geld kost, omdat er veel minder mensen komen.


Eerder al kort geding
Onder meer protestgroep Viruswaarheid en de Amsterdamse cultureel ondernemer Ab Gietelink spanden eerder een kort geding aan naar aanleiding van de mondkapjesplicht die op drukke plekken in Amsterdam is ingevoerd. De veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland besloot tot de mondkapjesplicht omdat andere maatregelen niet voldoende bleken te zijn. De Amsterdamse rechter bepaalde woensdag dat de mondkapjes verplicht kunnen blijven. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Manu / Beleidsadviseur
Ik ga regelmatig net over de grens in Duitsland winkelen. Daar lopen de mensen als sinds april j.l. met mondkapjes door de winkels en het is er totaal niet minder druk geworden. Het barst er overigens ook van de Nederlanders die keurig een mondkapje dragen.

Ik zelf moest er echt even aan wennen, maar die vermeende benauwdheid is nu wel over. Je moet er niet mee gaan sporten, maar je kunt prima met een mondkapje door een winkelstraat lopen. Zo erg is dat nu allemaal ook weer niet.

We zijn met z'n allen gewoon een stelletje zeikerds. Ik ben ook niet altijd even gelukkig met keuzes die overheidsorganen maken, maar onze samenleving kan wel alleen fatsoenlijk functioneren als we regels naleven. We hebben een gekozen vertegenwoordiging. Als je jezelf niet verkiesbaar hebt gesteld, moet je ook niet zeuren over de beslissingen van mensen die wel verantwoordelijkheid hebben durven nemen.

Naar mijn mening is het MKB dus slachtoffer van de zeikerds die een mondkapje gelijk stellen aan een politieke gijzeling en niet van de gegarandeerd goed bedoelde overheidsmaatregelen. Er zijn maar enkele landen te noemen die even of nog terughoudender zijn met het toepassen van overheidsdwang. Nu wordt er één keer een beetje discipline gevraagd van mensen en dan zouden we meteen niet meer kunnen winkelen. Oh, wat is het allemaal erg met die mondkapjes. Ga verdorie eens in oorlogsgebieden kijken en vraag je dan eens af of het mondkapje het ergste is wat je kan overkomen.
Advertentie