of 59329 LinkedIn

Misstap niet voor eeuwig vindt Raad van State

De burgemeester van Ede mocht niet weigeren om een horecavergunning af te geven aan een man die in 2002 en 2003 is veroordeeld voor overtredingen van de Opiumwet, oordeelt de Raad van State.
9 reacties

Een misstap die iemand in het verleden heeft begaan, kan hem niet tot in de eeuwigheid worden nagedragen. De burgemeester van Ede mocht daarom niet weigeren om een horecavergunning af te geven aan een man die in 2002 en 2003 is veroordeeld voor overtredingen van de Opiumwet.

Horecavergunning

Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald in een geschil tussen burgemeester Cees van der Knaap van Ede en een horecaondernemer uit zijn gemeente. Van der Knaap wees de aangevraagde horecavergunning af uit angst voor het witwassen van crimineel verkregen geld. Maar de hoogste bestuursrechter vindt dat onwaarschijnlijk, aangezien de man destijds niet erg veel voordeel uit zijn criminele handel haalde. Sinds zijn veroordeling heeft de horecaondernemer bovendien geen misstappen meer begaan, terwijl hij ondertussen wel twee keer een café exploiteerde.

Integriteitsbeoordeling

Van der Knaap vroeg advies aan het landelijk Bureau bibob, dat integriteitsbeoordelingen doet. Het Bureau adviseerde om de vergunning te weigeren omdat er in het verleden mogelijk zwart geld in het spel is geweest. Dat verhoudt zich niet met de wens van de wetgever dat iemand opnieuw moet kunnen beginnen, aldus de Raad van State. Het is niet uitgezocht of er sprake was van crimineel verkregen geld. Aangezien dat niet is gebeurd, past het niet om de ondernemer om die reden vergunningen te blijven weigeren.


Schadevergoeding
Het restaurant dat de man wilde overnemen, is ondertussen verkocht aan een ander. De ondernemer wil 25.000 euro schadevergoeding van de gemeente hebben en is daarvoor een aparte procedure gestart. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Peter op
Biels heeft waarschijnlijk ooit een biels tegen zijn hoofd gehad (effect vergelijkbaar met de klap van een molenwiek). Anders is niet te verklaren waarom hij zo'n aversie heeft tegen de bestuurders van Ede en hun brave burgemeester.
Door Monique op
Waarom wordt de burgemeester hier zo aangevallen? hij volgt het advies van Bureau Bibob.
Door jjmoes (ex waoér, nu crimineel (ouder dan 65 jaar0) op
Misschien kan de Raad van State ook even kijken naar de thema's ouderenzorg, ziekenzorg, pensioenen, waardevastheid,welvaartvast. Beloften, betalen gedurende meer dan 40 jaar en nu slag op slag beroofd. Heb helaas geen drugsverleden behalve medicatie.Enige empathie svp
Door August Biels (gewezen ambtenaar) op
Ik neem het niet op voor een "zielige" wetsovertreder, ik verheug me dat een lokale potentaat een tik op z'n vingers krijgt. Overigens heeft de betreffende wetsovertreder z'n straf uitgezeten, en sindsdien een keurig bestaan als horeca-ondernemer geleid. Er is in Nederlands sprake van een rechtsstaat, waarbij iemand jaren na dato niet ook nog eens extra gestraft mag worden door een plaatselijke dorpsburgemeester.
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
@ August en Ellen: Neem het vooral voor een "zielige" wetsovertreder op.
Door August Biels (gewezen ambtenaar) op
Goed om te zien dat de potentaat Van der Knaap weer eens op de vingers getikt wordt. Wanneer wordt die man toch een keer "opgedonderd"?
Door Ellen op
Jaja de dames en heren die dagekijks de wet overtreden en meer declareren dan mag, wilen maar al te graag anderen het leven onmogelijk maken. Walgelijke vertoning. De man vraagt terecht schadevergoeding want een uitgeboette straf is nog steeds voldoende, de staat komt ook nog niet eens terug op de uitsspraak. Als 1 x fout altijd fout betekent, dan kunnen heel wat alcoholistische fouten makende of fout declarerende heren wel op stappen. Als we ze vandaag allemaal een bel om de hals kunnen hangen, dan kunnen we elkaar niet meer verstaan van de herrie.
Door Cees op
De Raad van Satan heeft gesproken !
Door Donders (mederwerker) op
De Raad van Staten mag dan de hele rechtspraak in Nederland op de helling gooien .het is in Nederlan gebruikelijk om dat te doen in Nederlandse Rechtspraak.de fout die hebt gemaakt wordt je zelf na je dood na gedragen.wat een leugens komt weer uit deze Raad van Saten