Advertentie

Minder drugstoeristen in Sittard door 'wietpas'

Belgische drugstoeristen mijden sinds 1 juni in toenemende mate de coffeeshops in Sittard en Geleen. De eerste dagen na invoering van wat in de volksmond de wietpas heet, nam het aantal criminele straatdealers behoorlijk toe.

22 juni 2016

Belgische drugstoeristen mijden sinds 1 juni in toenemende mate de coffeeshops in Sittard en Geleen. Sinds die dag mogen buitenlanders de vier coffeeshops niet meer in. 'Het drugstoerisme is fors teruggelopen', zei een tevreden burgemeester Sjaar Cox woensdag bij de presentatie van de eerste resultaten van de invoering van het zogenoemde ingezetenen-criterium.

Straatdealers

De eerste dagen na invoering van wat in de volksmond de wietpas heet, nam het aantal criminele straatdealers behoorlijk toe. In Sittard heeft de politie hun activiteiten behoorlijk kunnen terugdringen, maar in Geleen lukt dat moeilijker, aldus politiechef Paul de Rooij. De politie zette de afgelopen drie weken extra menskracht in, geassisteerd door bijzondere opsporingsbeambten (boa's). Cox toonde zich woensdag gematigd positief over de resultaten.

Waar gaan ze nu naar toe

Waar de Belgische drugstoeristen nu heen gaan, is niet duidelijk. Er zijn geen signalen dat Belgen uitwijken naar coffeeshops in Roermond, Heerlen en Kerkrade, aldus Cox. 'Dat is wel een zorg die ik heb', zei de burgemeester. 'Waar gaan ze nu naar toe.' Het aantal meldingen van overlast neemt door het politie-optreden geleidelijk af, aldus De Rooij.

Overlast

Maastricht sloot de coffeeshops al op 1 mei 2012 voor buitenlanders. Niet alle Belgische kopers weken toen direct uit naar Sittard-Geleen, dat ging geleidelijk, aldus Cox. De laatste tijd werd de overlast te veel, waarop de burgemeester besloot hen buiten te sluiten.

(ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie