of 59854 LinkedIn

Met de voet tussen de deur

Inwoners van Capelle aan den IJssel die een uitkering willen, kunnen na hun aanvraag een huisbezoek van een gemeenteambtenaar verwachten ter controle. Wethouder Eric Faassen (VVD) laat onderzoeken of het plan juridisch haalbaar is.

Spraakmaker:  Eric Faassen

 

Dus de gemeente komt bij haar inwoners op de koffie? Gezellig!

‘Wij willen als gemeente nagaan of mensen die een uitkering aanvragen, daar ook echt recht op hebben. Het is een goede manier om veel voorkomende fraude met onderhuur en bijstandsfraude aan te pakken. Daar kom je met een huisbezoek makkelijk achter’.

 

Vindt u niet dat u op deze manier als gemeente te bemoeizuchtig optreedt?

‘Nee, ik ben er voorstander van om als gemeente zoveel mogelijk onder de mensen te zijn. Het is belangrijk om te weten wat er speelt bij de burger. Bovendien krijgen we met een bezoek bij de mensen thuis ook zicht op mogelijke problemen in huiselijke kring, zoals verslaving of mishandeling. Zo’n huisbezoek dient daarmee eigenlijk een tweeledig doel. Als ambtenaar kom je meer te weten op het moment dat je aanbelt bij iemand, dan zittend achter het bureau.

 

Maar hoe kunt u zien wie terecht een uitkering ontvangt, en wie niet?

‘Duidelijke criteria daarvoor zijn er nog niet. Maar als je eenmaal bij iemand thuis over de vloer bent, kom je er gauw genoeg achter hoe breed degene het heeft. In een kaal huis, zonder vloerbedekking, zal het bijvoorbeeld duidelijk zijn dat de bewoner op een houtje bijt. Zulke mensen hebben bijzondere bijstand nodig’.

 

Met al die huisbezoeken krijgt u het vast druk.

‘Dat valt wel mee. In Capelle krijgen gemiddeld zeven mensen per week een uitkering. De gemeente zal wekelijks ongeveer twee ambtenaren nodig hebben die bij de mensen thuis langsgaan. Veel meer personele inzet zal zo’n huisbezoek dus niet kosten.

 

Vanaf wanneer moet de koffie klaar staan?

‘Dat is nog onbekend. Op dit moment zijn we bezig om te bekijken wat de juridische mogelijkheden zijn. Zo hebben we ook te maken met de Europese wetgeving rondom privacy van burgers. Maar de landelijke politiek houdt zich ook bezig met plannen voor een huisbezoek door gemeenten. Bij de Tweede Kamer ligt al een wetsvoorstel te wachten dat zoiets mogelijk moet maken’.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.