of 59185 LinkedIn

Meer gemeenten heffen (meer) toeristenbelasting

Vier op de tien gemeenten heft sinds dit jaar meer toeristenbelasting. De toeristenbelasting is gemiddeld met 5,7 procent gestegen. Dat blijkt uit onderzoek van Reisgraag.nl onder alle gemeenten.

Vier op de tien gemeenten heffen sinds dit jaar meer toeristenbelasting. De toeristenbelasting is gemiddeld met 5,7 procent gestegen. Dit jaar heft 78 procent van de gemeenten een gemiddeld tarief van € 1,12 per persoon per nacht in een hotel. Haarlemmermeer is met 4,74 euro de duurste gemeente voor toeristen.

Grootste stijgers

De tariefstijging is het sterkst in de provincie Zuid-Holland (11,9 procent), gevolgd door Flevoland (9,3 procent) en Overijssel (7,9 procent). In Gelderland (0,9 procent) is de stijging het laagst, gevolgd door Limburg (2,1 procent) en Drenthe (2,5 procent). Dat blijkt uit een onderzoek van Reisgraag.nl onder alle gemeenten. Bussum en Enschede staan in de lijst van ‘grootste stijgers’. Daar betalen toeristen sinds dit jaar voor het eerst toeristenbelasting; respectievelijk € 1,60 en € 1,25. Ook Westland (stijging van € 1,57) staat in deze top drie.

 

Gastvrije gemeente

Duurste gemeente voor toeristen is Haarlemmermeer. Het tarief staat dit jaar op € 4,74 (vorig jaar € 4,44). Amsterdam is samen met Utrecht de op een na duurste gemeente met een tarief van € 3,92 p.p.p.n. Het gemiddelde tarief van de grootste gemeenten is € 2,78; ruim boven het landelijk gemiddelde. Opvallend is, zo stelt Reisgraag.nl, dat onder de tien grootste gemeenten de toeristenbelasting van Den Haag met zes procent is gedaald. Almere heft zowel dit als vorig jaar geen toeristenbelasting ‘omdat het een gastvrije gemeente wil zijn’, meldt Reisgraag.nl.

 

Tarief gedaald

In de provincie Groningen is het gemiddelde tarief dit jaar gedaald met 0,9 procent. Naast Den Haag zijn in vijf andere gemeenten de tarieven 2016 naar beneden bijgesteld. Culemborg, waar het tarief in 2012 nog steeg van € 0,50 naar € 1,50, heeft haar tarief dit jaar gehalveerd. Ook Haren (-11,2 procent), Noordwijk (-10,4 procent), Beverwijk (-13,0 procent) en Deventer (-0,7 procent) verlaagden hun tarieven.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Gerrit op
We kregen zojuist te horen dat Almere afstapt van Gastvrij gemeente zijn ze willen dit jaar al 1.04 euro p.p.p.n vragen. Hoezo gastvrij dank je wel floriade van mij hoeft heel de floriade niet.
Door Marjan Vermij (Finanancieel mdw) op
Het kan in Almere!
Eindelijk weer eens positief nieuws...
Door Spijker (gepens.) op
Zeer onverstandig van Overheden. Op deze wijze wordt uiteindelijk het kind met het badwater weggegooid.
Door Wim Vreeswijk (Financieel adviseren) op
Het is juist zeer kwalijk om toeristenbezoek te ontmoedigen met steeds hogere belastingen. Toeristen zijn immers zeer tijdelijke inwoners en een welkome inkomstenbron voor de vaak kwakkelende lokale economnie. Bovendien zijn toeristen geen uitkeringsgerechtigden en komen dus op generlei wijze ten lasten van de desbetreffende lokale samenleving.
Door Trevor op
Precarioheffing, toeristenbelasting, erfpacht... blijkbaar zitten de gemeentes knel. Tering naar de nering zetten is ook een optie zou ik denken.
Door Henk Donkers op
Toch is het natuurlijk een heel rare belasting.
Ivo zegt dat toeristen gebruik maken van de voorzieningen in een gemeente maar ze laten er ook heel veel geld achter in parkeergarages, op terrasjes, hotels en winkeltjes. Met de bijbehorende werkgelegenheid en OZB opbrengsten voor de gemeente. En dat is kennelijk zo veel dat toeristische gemeenten er alles aan doen om toeristen binnen te halen. Gemeenten vertellen natuurlijk een eenzijdig verhaal over de kosten die zij maken maar nooit hebben zij het over de voordelen voor de gemeenten die zij behalen. En die zijn dus veel groter anders stopten de gemeente wel met toersime.
Daarbij voldoet deze belasting ook het legitimiteitsvereiste. Immers, de mensen die de belasting bepalen (de inwoners) hoeven deze niet te betalen. Juist de mensen die er niet over kunnen stemmen worden aangeslagen voor deze belasting.
Dat kan natuurlijk niet. Ik zit eigenlijk te wachten op een handige toerist die de aanslag, vanwege het gebrek aan legitimiteit, voor de rechter durft te brengen.
Door Ivo Gelsing (Regiomanager Gelderland - RECRON) op
N.a.v. de reactie van de heer Louw Korff:
Op zich een terechte opmerking van de heer Korff, maar bedenk dan wel dat alleen de 'toevallig' overnachtende recreant toeristenbelasting betaald. Alle dagjesmensen/recreanten betalen niets maar zijn ook toeristen die van de publieke voorzieningen gebruik maken. De dagjesmens overstijgt in aantallen vele malen het aantal dat blijft overnachten.
Door Louw Korff (Seniot medewerker belastingen) op
Misschien moet er naast de hoogte van de tarieven ook eens gekeken worden naar de uitgaven die de gemeente voor de toerist c.q. op toeristische gebied doet.