Advertentie

Marokkaanse gemeenschap tegen benoeming Van Woerkom

Het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN) roept Kamerleden op dinsdag tegen de benoeming van de nieuwe Nationale Ombudsman Guido van Woerkom te stemmen.De Marokkaanse gemeenschap wil niet dat Van Woerkom de nieuwe Ombudsman wordt, omdat hij vier jaar geleden een discriminerende opmerking maakte over Marokkaanse taxichauffeurs.

31 mei 2014

De Marokkaanse gemeenschap wil niet dat Guido van Woerkom de nieuwe Nationale Ombudsman wordt, omdat hij vier jaar geleden een discriminerende opmerking maakte over Marokkaanse taxichauffeurs. Dat zegt het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN). Dat roept Kamerleden op dinsdag tegen de benoeming van Van Woerkom te stemmen. Van Woerkum betreurt de ophef.

Ongeschikt

,,Hij heeft niet het vertrouwen van een groot deel van de samenleving en is dus ongeschikt als ombudsman'', zei een woordvoerder van SMN zaterdag. Eerder stuurde het Landelijk Beraad Marokkanen (LBM) een brief met dezelfde strekking aan de Tweede Kamer. ,,De Marokkaanse Nederlanders zullen in hem niet de onafhankelijke en onpartijdige persoon van onbesproken gedrag zien die de Nationale Ombudsman dient te zijn'', schreef LBM onder meer.

Open brief

De Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN) heeft dezelfde mening en stuurde vrijdagavond een open brief aan de Kamerleden. ,,Wij vrezen dat veel Marokkaanse Nederlanders, bij klachten over discriminatie en voor hulp tegen onbehoorlijk overheidsoptreden de stap naar de ombudsman niet meer zullen zetten'', aldus RMMN.


Excuses

Van Woerkom, nu nog directeur van de ANWB, zei in 2010 dat hij zijn vrouw liever niet met de taxi liet gaan omdat er ,,nog wel eens een Marokkaan achter het stuur zou kunnen zitten''. Hij bood daarna zijn excuses aan. ,,Ik heb vier jaar geleden een zeer onhandige uitspraak gedaan. Ik heb daar toen afstand van genomen en mijn excuses aangeboden. Die waren aanvaard. Het leek erop dat de kwestie op een nette manier was opgelost. Ik betreur het zeer dat het nu weer opduikt", aldus Van Woerkom zaterdag tegen het ANP.


Tegenstellingen oplossen

Van Woerkom vindt het ,,jammer dat de discussie tussen de bevolkingsgroepen nu oplaait. Dat is niet nuttig, het helpt niet om tegenstellingen om te lossen. En juist een Ombudsman is ervoor om dat te doen.'' Hij wil gaan praten met het SMN. ,,Zij hebben vier jaar geleden mijn excuses geaccepteerd. Ik heb in niets gemerkt dat ze dat nu niet meer doen.''


Niet terugtrekken

De vertrekkende ANWB-chef, die als Ombudsman nog groen licht van de Tweede Kamer moet krijgen, trekt zich in elk geval niet terug. ,,Ik heb inhoudelijk afstand genomen van mijn uitspraak en mijn excuses aangeboden. Ik weet niet wat ik verder zou kunnen doen. Als ik daarna nog andere uitspraken had gedaan, heb je misschien een punt, maar dan zou ik niet zijn voorgedragen. Ik ben katholiek opgevoed, op een gegeven moment moet je vergeven en het hoofdstuk sluiten.''


Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ad Louter / milieu adviseur
niet alleen de Marokkanen zijn tegen de benoeming.

Van Woerkom is altijd een auto-lobbyist geweest. Dat mag, maar niet als Ombudsman.
alice / juridisch adviseur
Door de opstelling in het verleden kan van woerkom nu niet meer gezien worden als onafhankelijk ombudsman. Indien hij benoemd wordt komt dat de ombudsfuncte niet ten goede.
True
oOmklutsman is een functie voor beroepssocialisten.
Bond / Adviseur
Van Woerkom wordt hier nu neergezet als een 'thoughtcriminal'. Jaren geleden iets gezegd wat niet goed viel wordt hem nu nagedragen. Het lijkt me dat we moeten waken voor dit soort heksenjachten.
Advertentie