Advertentie

Lodewijk Asscher Beste Bestuurder 2010

De Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher is door Binnenlands Bestuur uitgeroepen tot Beste Bestuurder van 2010.

23 december 2010
Communiceren
Asscher dankt die uitverkiezing aan zijn open wijze van communiceren in combinatie met de uitgesproken wijze waarop hij de strijd heeft aangevat om het onderwijs in de hoofdstad beter te maken. De PvdA-wethouder weigert zich neer te leggen bij zijn beperkte officiële taak: beheerder van de schoolgebouwen.

Slimme lobby
Op de tweede plaats is Peter Glas geëindigd. Glas is watergraaf van het waterschap De Dommel en sinds een jaar voorzitter van de Unie van Waterschappen. Onder leiding van Glas is 2010 het jaar van de terugkeer van de waterschappen geworden. Deze bestuurslaag leek opgeheven te worden, maar door een slimme lobby kwam het niet zover.

Gedoogbeleid
Op de derde plaats eindigde Rob van Gijzel, PvdA-burgemeester van Eindhoven. Van Gijzel voerde in 2010 openlijke en succesvolle debatten met ‘Den Haag’ over de als vanzelfsprekend aangenomen rol van gemeenten bij de huisvesting van pedoseksuelen en de overlast door drugscriminelen als gevolg van het Nederlandse gedoogbeleid.

2009
De redactie van Binnenlands Bestuur kiest jaarlijks de Beste Bestuurder van het jaar. Bij de verkiezing spelen criteria als innovatief, spraakmakend, antibureaucratisch, gedurfd en moedig een rol. In 2009 werd Marco Florijn, wethouder in Leeuwarden, uitgeroepen tot Beste Bestuurder. In de papieren editie van Binnenlands Bestuur die vrijdag 24 december uitkomt een uitgebreid verslag van de uitverkiezing en portretten van de beste elf bestuurders van 2010.

De ranglijst:

De beste elf van 2010

1. Lodewijk Asscher

2. Peter Glas

3. Rob van Gijzel

4. Berry Link

5. André Baars

6. Mark Verheijen

7. Marijke van Hees

8. Peter Drenth

9. Co Verdaas

10. Sander Dekker

11. Jan Hamming

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

marida
Geen vrouwen die in aanmerking komen voor een plaats bij de eerste elf??? Of was het een verkiezing voor mannen door mannen???
Patrick
De keuze van de redactie.. Wat is de waarde van deze verkiezing?
Jan de Opinieman
@ marida
Sympatiek jouw opmerking. Niet persoonlijk bedoeld, neem ik aan? (zie nr 7 op de lijst).
Trouwens het is precies de notering van autist Van Hees, die bij mij de vraag opwerpt of de juryleden wel meer dan oppervlakkig bekend zijn met de gelauwerde bestuurders...
Pino
Marida, ik denk dat marijke jouw opmerking niet kan waarderen. Wel opvallend dat dit de tweede PVDA bestuurder is die wint. Ligt dit aan de 'jury' of kan rechts niet goed besturen??
Morsnova / commentator
Wie jarenlang in Amsterdam zucht onder de dominantie van megalomane en arrogante PvdA-bestuurders zal zijn schouders ophalen bij deze prijs.....
Hans / afdelingsmanager
Ik kan me helemaal vinden in de keuze voor Asscher. Hij pakt lastige dossiers, zoals de Wallen e.o, aan zonder geweld te doen aan het karakter van het gebied. Ik zie in hem een moderne Drees, die het publiek belang en domein uitstekend overziet en behartigt. Hij heeft ook- tegen de tijdgeest en het kabinet in - het publieke belang in Schiphol veilig gesteld. Waren er maar meer bestuurders van dit kaliber !
Niek / jurist
Asscher heeft natuurlijk wel een voorsprong op bestuurders van kleine gemeenten die hooguit de lokale pers halen en soms ook heel aardig werk laten zien. Maar toch ben ik het met de uitkomst eens (ondanks de kritiek van @mosknova). Asscher ziet door alle rimram en geblaat heen, analyseert het probleem goed en komt met redelijk realistische maatregelen die de overheid passen. Persoonlijk heb ik zeer veel bewondering voor zijn Wallenaanpak en het achterliggende probleem van vrouwen(mis)handel(ing). Wat mij betreft mogen er meer van dit type jonge en gedreven mensen opstaan.
Benaero
De raad van 11 zal men hiermee bedoelen, nu prins Carnaval op 1 staat.
Johan Jansen
Was Cohen ook niet eens de beste burgemeester van Nederland ?
Vraag het eens aan de mensen die niet in die zg. "hogere kringen" verkeren, daar zit nl meer realisme.
Advertentie