of 58952 LinkedIn

Lid vertrouwenscommissie Den Bosch opgepakt wegens lekken

De politie heeft dinsdag een lid van de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad van Den Bosch opgepakt. Het gaat om de 53-jarige Sjef van Creij, fractievoorzitter en raadslid namens de eenmansfractie ‘gewoon ge-DREVEN’.

De politie heeft dinsdag een lid van de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad van Den Bosch opgepakt. Het gaat om Sjef van Creij, fractievoorzitter en raadslid namens de eenmansfractie ‘gewoon ge-DREVEN’.

Nieuwe burgemeester
Het raadslid wordt verdacht van betrokkenheid bij het lekken van vertrouwelijke informatie rond de voordracht van een nieuwe burgemeester in de Brabantse hoofdstad. Daarover was grote ophef ontstaan, nadat het Brabants Dagblad veel details en onder meer de namen van sollicitanten had gepubliceerd.

Fractievoorzitters

Justitie besloot in juli de zaak nader te onderzoeken. Commissaris van de Koning in Noord-Brabant Wim van de Donk had daarom verzocht. In de Bossche vertrouwenscommissie zaten alle fractievoorzitters uit de gemeenteraad, waaronder Van Creij. Ze kozen uiteindelijk voor Jack Mikkers (VVD) als opvolger van Ton Rombouts (CDA). Mikkers was de afgelopen jaren burgemeester van Veldhoven.

Tweede keus

Volgens het Brabants Dagblad was Mikkers tweede keus. De krant meldde op basis van ingewijden dat de vertrouwenscommissie eigenlijk Jan Hamming (PvdA) had willen voordragen, nu nog burgemeester in Heusden. Dat ging niet door, omdat hij ook met succes had gesolliciteerd voor hetzelfde ambt in Zaanstad. Geen van de betrokkenen heeft de reconstructie van de krant bevestigd.

Slagveld

Vertrekkend burgemeester Rombouts sprak na de publicaties van ‘een waar slagveld'. Hij noemde die ‘een beschadigende cocktail waartegen je je amper kunt weren'. Onder de andere sollicitanten waren volgens uitgelekte informatie burgemeesters van andere plaatsen. Zij kregen kritische vragen over hun vermeende sollicitatie in Den Bosch.


Het raadslid zit momenteel in beperkingen. Hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat. (Red./ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jan op
@p. Wethouders bijvoorbeeld. Maar ook bij elke willekeurige andere baan is het geen geheim wie er gesolliciteerd heeft. En het is daar ook niet strafbaar om erovervte communiceren.
Door p op
@Jan welke andere banen?
Een sollicitatieprocedure is vertrouwelijk, en gelukkig maar.
Door Jan op
Waarom moet er überhaupt sprake zijn van zoveel geheimzinnigheid bij burgemeestersvoordrachten en burgemeestersbenoemingen? Omdat degenen die het niet geworden zijn daarvan nadeel ondervinden? Onzin, daar went iedereen maar aan, net als bij andere banen nu al het geval is. Het zou trouwens veel transparanter voor de burger worden. En die heeft daar gewoon recht op.
Door p op
@Heukers, waar denk je dat het woord vertrouwen in vertrouwenscommissie voor staat?
Door Jeroen op
Lekker fris weer dit. Voor de zoveelste keer dan een prutser van het bestuur over de schreef gaaf. Sjef van Creij deze keer, lekker fris mannetje! Om van te walgen dit.
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
Wel heel erg natuurlijk als uiteindelijk zou blijken dat hij het niet gedaan heeft.
Door Rein (oud schooldirecteur) op
.... hoe zit het eigenlijk nu met het lek uit de Commissie Stiekem van enige tijd geleden? Wanneer wordt Halbe Zijlstra en de fractievoorzitters uit de Tweede Kamer hier nu eens echt over doorgezaagd; aan de tand gevoeld?
Door Eric de Kluis (Hoofdredacteur) op

@Daan
Het klopt dat media de namen van verdachten niet voluit vermelden. Op die regel zijn echter uitzonderingen. Bijvoorbeeld als de verdachte er zelf voor kiest om met zijn of haar volledige naam naar buiten te treden; als de verdachte een publieke functie heeft die dusdanige bekendheid met zich meebrengt dat het duidelijk is om welke persoon het gaat of wanneer het niet-vermelden van de volledige naam potsierlijk is, omdat het vermelden van voornaam, initiaal en functie overduidelijk maar naar 1 persoon kan verwijzen.

Door Cornelis op
@Daan: het gaat om een raadslid. Het niet noemen van een naam zou alle raadsleden kunnen schaden. Ik denk dat het daarom zo gedaan is.
Door Heukers op
Het kan dus altijd nog gekker in Nederland. Vanwege de gekwetste ego's van een paar regenten wordt een locale bestuurder gearresteerd (inderdaad Adriaan, in de vroege ochtend van zijn bed gelicht) en in beperking gezet. Zijn 'misdaad': hij had een geheimpje verklapt. Aan de hoogste boom met die schavuit!