of 64231 LinkedIn

Klooster blijft rijksmonument, strijd gaat door

Reageer
Het Sankt Ludwigklooster op het terrein van de Maharishi-organisatie in Vlodrop-Station is definitief een rijksmonument, heeft minister Plasterk beslist. Maar daarmee is de jarenlange strijd nog niet ten einde.

Status
De ministeriële brief lag begin deze week nog niet op de mat bij de provincie Limburg, gemeente Roerdalen en Maharishi-organisatie MERU, maar de inhoud was al wel bekend: minister Plasterk van OCW volgt het advies van de Raad voor Cultuur en handhaaft de status van het Sankt Ludwigklooster op het terrein van de Maharishi-organisatie in Vlodrop-Station.

 

Restaureren
Omdat het klooster een rijksmonument blijft, kunnen de volgelingen van de vorig overleden Maharishi Mahesh Yogi het gebouw niet slopen en vervangen door een houten campus. Tegenstanders van sloop menen dat het nu hoog tijd wordt om een deel van de illegaal gesloopte pui te restaureren, voorstanders van sloop zeggen dat de strijd nog niet gestreden is.

 

Monument slopen
Volgens wethouder van Roermond en Statenlid Jos van Rey wordt de Maharishi-organisatie ‘tegengewerkt op basis van een flutadvies van drie regels’ en zijn er nog volop juridische instrumenten. Directeur van de Nederlandse transcendente meditatie-organisatie en MERU-woordvoerder Paul Gelderloos noemt er één: sloop van een monument.

 

Ermbarmelijk
Gelderloos: ‘Onder bepaalde voorwaarden mag je een monument slopen. Dat had Monumentenzorg al eerder gesuggereerd, maar ons bestuur wilde principieel zijn en vond dat er voldoende bewijzen waren om aan te tonen dat het klooster geen monument is. We zullen zo snel mogelijk in beroep gaan tegen het besluit van de minister maar tegelijk de monumentale slooproute inzetten. Restauratie van het klooster nú is uitgesloten. Het is onbetaalbaar en bovendien weet iedereen met een beetje verstand dat het klooster uiteindelijk tegen de grond zal gaan. Maar het gaat jaren duren en al die tijd zullen de mensen op het terrein in Vlodrop onder erbarmelijke omstandigheden moeten leven en werken.’

Lees verder:
Petitie voor behoud klooster Vlodrop (12/09/2008)
Slopende kwestie in Vlodrop (05/09/2008)
Maharishi overwegen vertrek uit Vlodrop (08/08/2008)
'Allemaal zo kinderachtig' (23/05/2008)
Laatste kans voor Maharishi-adepten (06/03/2008)

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners