Advertentie

Kamer wil geen centrale opslag vingerafdrukken

Een meerderheid in de Tweede Kamer steunt niet langer de plannen voor een centrale opslag van vingerafdrukken. In ieder geval de fracties van PvdA en de VVD hebben hun mening herzien en scharen zich nu bij de tegenstanders.

03 februari 2011

Nee, tenzij
Kamerleden van die partijen bevestigen berichtgeving daarover in de Volkskrant. ,,Ons standpunt is veranderd van ‘ja mits’, naar ‘nee, tenzij’’’, zegt PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen. Ook de VVD vindt nu bij monde van Kamerlid Jeanine Hennis dat er te veel risico’s kleven aan de centrale database. Eerder waren partijen als de SP, GroenLinks en D66 al tegen.

Risico's

De database met biometrische gegevens van alle Nederlanders komt voort uit de nieuwe paspoortwet waar de Kamer begin 2009 mee instemde. Sindsdien is veel gewaarschuwd voor de risico’s van een centrale database die toegankelijk zou worden voor functionarissen met een opsporingstaak.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Judith
@Jan
Voor het eerst sinds tijden weer eens hartelijk moeten lachen om privacy. Als het maar niet zo realistisch was...
JC
...dat is toch jammer. Dat betekent dat vele zaken onopgelost blijven, en dat vele criminelen, verkrachters en moordenaars vrij rond kunnen blijven lopen.
Ik kan me voorstellen dat deze criminelen tegen invoer van vingerafdrukken zijn maar de gemiddelde lezer van dit forum toch niet?
Jan / Staphorst
Wat gebeurt er eigenlijk met onze vingerafdrukken die genomen worden bij het aanvragen van ID bewijzen?
Baantjerfan
Een centrale database met vingerafdrukken voorkomt natuurlijk wel dat de politie bij ''onbekende doden'' langdurig op zoek moet gaan naar de identiteit
"Nee, tenzij" zou misschien gewijzigd kunen worden in ''opnemen op basis van vrijwilligheid''? Dat laat bij grenscontrole natuurlijk onverlet de controle, want met een apparaatje is het voor opsporingsambtenaren een koud kunstje om te zien of men de werkelijke persoon voor zich heeft.
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
@Hans de Bruijn
In welke wereld leef jij? Denk jij dat de gemeente bij het uitreiken van een paspoort gaat vragen: "Stemt u vrijwillig in met opname van uw vingerafdrukken in een centrale database?" En wat denk je dat mensen dan zouden antwoorden?

In de praktijk zou het als volgt gaan. In hele kleine letterjes ergens halverwege een "informatieblad" met "algemene gebruiksvoorwaarden" of iets dergelijks, zou staan dat de gebruiker van het paspoort instemt met centrale opslag van "gegevens" tenzij hij via een centrale helpdesk (belkosten: 1 euro per minuut; wachttijd: 10 minuten) een code aanvraagt waarmee hij een formulier kan aanvragen waarop hij bezwaar kan aantekenen en dat met een handtekening en een kopie van zijn paspoort (juist ja!) kan opsturen naar diezelfde centrale database...
m. bosma
@Klaas B: precies hetzelfde als met die van het paspoort.

Het lijkt er op dat politiek Den Haag eindelijk de onzin van dit Nederlandse voornemen in ziet. Nu nog de volgende 'big brother' akties:
kentekenscan, veel te lange opslag van data- en telecomverkeer, het ongebreideld afluisteren van telefoongesprekken en de toegang drastisch beperken van uitvraag van die gegevens. Vorig jaar maar liefst 2,6 miljoen keer een uitvraag door god mag weten wat voor dienders die hun nieuwsgierigheid niet kunnen bedwingen.
Advertentie