of 62688 LinkedIn

Kabinet komt met vuurwerkverbod voor dit jaar

Er wordt dinsdag over vergaderd en besloten, aldus minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) . ‘En we hebben goed geluisterd wat er uit alle geledingen uit de maatschappij is gekomen.’ Meer wilde hij niet over de kwestie kwijt.
4 reacties

Het kabinet komt voor dit jaar met een verbod op de verkoop en het afsteken van vuurwerk. Dat bevestigen Haagse bronnen, na berichtgeving van de NOS. De voorzitters van de 25 veiligheidsregio's drongen vorige week al aan op zo'n verbod, om de hulpdiensten te ontlasten. Ook de politie en een aantal partijen in de Tweede Kamer sprak zich er al voor uit.

Er wordt dinsdag over vergaderd en besloten, aldus minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) . ‘En we hebben goed geluisterd wat er uit alle geledingen uit de maatschappij is gekomen.’ Meer wilde hij niet over de kwestie kwijt.

Compensatie voor vuurwerkverkopers
Tot dan wordt er nog druk gesproken over compensatie voor de verkopers van vuurwerk, die hard worden getroffen door de maatregel. Daarvoor worden waarschijnlijk tientallen miljoenen euro's uitgetrokken. Een vuurwerkverbod komende jaarwisseling, dat het kabinet volgens Haagse bronnen in de maak heeft, zou zeker leiden tot faillissementen. Dat zegt Marcel Teunissen, voorzitter van Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN).

Hulpdiensten overbelast
De redenering achter een verbod is dat de hulpdiensten vanwege de coronacrisis al overbelast zijn, en zij de schade en gewonden die met elke jaarwisseling gepaard gaan als gevolg van vuurwerk er slecht bij kunnen hebben. ‘Vuurwerk zorgt niet alleen voor schade en legt een enorme druk op de hulpdiensten, het brengt dit jaar ook veel onzekerheid en spanningen met zich mee’, zei burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls, de voorzitter van het Veiligheidsberaad, vorige week.

Rotterdams vuurwerkverbod blijft overeind
De rechter heeft maandag in kort geding bepaald dat het afsteekverbod van vuurwerk in Rotterdam tijdens de jaarwisseling gehandhaafd kan blijven. Een groep vuurwerkverkopers uit de Maasstad had de gemeente Rotterdam voor de rechter gedaagd om het eerder dit jaar uitgevaardigde verbod van tafel te krijgen. Zij vinden de maatregel veel te ver gaan en zeggen grote financiële schade te lijden.

Onveiligheid
Volgens de gemeente is een rustige jaarwisseling alleen mogelijk zonder vuurwerk. De stad heeft genoeg van de onveiligheid tijdens oud en nieuw. Vuurwerk speelt daar een centrale rol in, aldus de gemeente tijdens de rechtszaak. (ANP/Redactie)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door xxx op
Iemand nog een kerstboom voor het vreugdevuur?

Of een auto...

Als mensen rotzooi willen trappen gebeurd het toch
Door Hans op
Leuk verwoord, g: doe er ook nog maar gratis sigaretten, sigaren en pijptabak bij: je moet tenslotte ook ergens aan dood gaan, niewaar?
Door g op
het wordt voor de politie makkelijk boetes geven:alles wordt verboden : geen mondlapje op dan boete, niet genoeg afstand volgens boa/politie: dan boete; alochol in bezit : boete,; feestje dan boete; vuurwerk dan boete. toevallig in de buurt geweest van iemand die door PCR-test vals positief is en niet in quarantaine: boete; en de echte criminelen lachen zich een bult want de politie kan makkelijker een gewone bureger beboeten dan veel tijd en energie steken in onderzoke naar grotete misdaden.

een geheel verbod op autorijden vermindert het aantal ziekehuispatienten drastisch. maar dat wordt neit gedaan. oude en zieke mensen dringend afraden medische zorg te zoeken (oud en toch snel dood) ook afgeschreven werklozen boven de 40 geen zorg meer geven (want economisch nooit meer nuttig) levert ook minder ziekenhuispatienten op en vermindert de druk op huisartsen en ziekenhuizen. scheelt ook in zorgpremie.
Door Gerrit op
Als ik die harde knallen nu al hoor en regelmatig cackes de lucht in zie gaan verwacht ik rond de jaarwisseling toch wel wat vuurwerk. De grenzen staan wagenwijd open en het meeste vuurwerk vanuit andere Europese landen is al over de landgrens heen. Voor sommige liefhebbers makkelijker te bestellen als een pizza. Qua handhaving werk genoeg.

Vacatures

Van onze partners