of 63908 LinkedIn

Inwoners Mill naar stembus over bestuurlijke toekomst

Inwoners van Mill en Sint Hubert kunnen op 23 januari naar de stembus. Alle kiesgerechtigden kunnen via een inwonersraadpleging aangeven of de gemeente zelfstandig moet blijven of dat de gemeente zich moet aansluiten bij de herindeling van Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis.

Inwoners van Mill en Sint Hubert gaan op 23 januari naar de stembus. Alle kiesgerechtigden kunnen via een inwonersraadpleging aangeven of de gemeente zelfstandig moet blijven of moet fuseren met Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis.

Opkomst

Bij een opkomst van veertig procent wordt de uitslag door de gemeenteraad van Mill en Sint Hubert overgenomen. Bij een lagere opkomst neemt de raad de uitslag in zijn afweging mee. Een motie van die strekking, ingediend door Algemeen Belang ‘90 en VKP, is donderdagavond in de raad aangenomen. De gemeenteraad neemt voor 1 februari een besluit over de bestuurlijke toekomst.

 

Respijt

Vanwege tijdgebrek is gekozen voor een inwonersraadpleging en niet voor een referendum. De beoogde fusiepartners van de toekomstige gemeente Land van Cuijk (Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis) hadden andere mogelijk fusiepartners – naast Mill en Sint Hubert ook Grave – tot 24 december de tijd gegeven om aan te geven of ze wilden aanhaken. Van de provincie Brabant heeft Mill en Sint Hubert een maandje respijt gekregen om met een officiële reactie op de herindelingsplannen van de drie gemeenten te komen. Ook Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis houden de deur tot eind januari open.

 

Steun in de rug

Zij willen het liefst met vijf gemeenten fuseren, benadrukt burgemeester Wim Hillenaar van Cuijk, tevens voorzitter van de stuurgroep Gemeente Land van Cuijk in oprichting, desgevraagd. Dat is ook de wens van GS van Brabant, zo hebben GS eerder deze week laten weten. Hillenaar ziet die reactie van GS van Brabant als een steun in de rug.  

 

2022

Cuijk, Boxmeer Sint Anthonis willen 2022 fuseren tot de gemeente Land van Cuijk. De drie raden nemen eind maart een definitief besluit over de voorgenomen herindeling, maar houden de deur dus nog even open. Als gemeenten later aangeven alsnog te willen aansluiten, kan dat op zijn vroegst per 2026.      

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.