of 64120 LinkedIn

Integratie grootste zorg van burgers

Volgens onderzoek van het Cultureel Planbureau (CPB) zijn Nederlanders steeds meer tevreden over de economie. Daarentegen maken ze zich steeds meer zorgen over de vluchtelingenstroom en de integratie van de nieuwkomers.
8 reacties

Nederlanders hebben zich de afgelopen maanden veruit de meeste zorgen gemaakt over de komst van vluchtelingen naar ons land. Over de Nederlandse economie zijn we steeds vaker tevreden en ook ons eigen leven beoordelen we met een dikke voldoende. Dat zijn enkele conclusies in een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dat woensdag is gepresenteerd. Het onderzoek richt zich op het laatste kwartaal van 2015.

Bang voor spanningen
Immigratie en integratie domineren het 'nationaal probleembesef', aldus het SCP. Mensen zijn bang voor toenemende spanningen in de samenleving en velen vinden het oneerlijk dat vluchtelingen geld en voorzieningen krijgen, terwijl sommige Nederlanders in armoede leven en jaren op een woning moeten wachten. Ook leeft bij een flink aantal mensen de angst dat zich onder de vluchtelingen terroristen bevinden.

Slechts 13 procent van de ondervraagden vindt dat Nederland juist meer vluchtelingen zou moeten opnemen en is boos over de ongastvrije houding tegenover asielzoekers.
 
Tevreden over economie 

Het aantal mensen dat tevreden is met de Nederlandse economie neemt toe: van 64 procent in het derde kwartaal naar 74 procent in de afgelopen drie maanden. Wel is er een groot verschil tussen de zes of lager waarmee we de politiek en samenleving beoordelen en het hoge rapportcijfer dat we aan ons eigen leven geven. Nederlanders zijn in ruime meerderheid tevreden over hun eigen financiële situatie en hebben daarover ook positieve verwachtingen.(ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Johannes (adviseur) op
Als mensen integreren in een samenleving, levert dit veelal weinig problemen op. Problemen ontstaan juist als nieuwkomers niet willen integreren of door hun vaderland, zoals Turkije, worden opgeroepen niet te integreren. Dan ontstaan er binnen de oorspronkelijke samenleving andere samenlevingen met verschillende waarden en normen. Dit zal weer leiden tot spanningen tussen de verschillende samenlevingen. Niet de integratie maar de immigratie en het niet integreren zijn de grootste zorgen.
Door JaapvV (adviseur, o.a. voorzieningen) op
..en weer op basis van een onderzoek waarvan niemand de aantallen weet. Het zou handig zijn als Bibe zich voorneemt om dit soort geflans niet meer te plaatsen.
Door Spijker (gepens.) op
Als je om je heen kijkt en hier en daar je oor te luisteren legt hoort je veel andere geluiden. Op welke basis is dit kulonderzoek eigenlijk gebaseerd? Een enquête onder de bewoners van Aerdenhout?
Door Wim Vreeswijk (Financieel adviseur) op
De integratie gaat in ons landje van 'gutmenschen' totaal mislukken omdat we inmiddels in meerdere steden sprake is van allochtone meerderheden die de dienst uitmaken en autochtone minderheden zich moeten gaan aanpassen aan de grillen en grollen van de shariapolitie.
Door loekoek (vm. jur.medew.gsd) op
@Pauline (stafmedewerker) op 30 december 2015 22:22 Dat verhaal over al die hoogopgeleide medewerkers uit verweggistan is nu wel uitgekauwd (qat). Minder dan 50% komt trouwens uit Syrië dat de brandhaard zou zijn. De statistieken zijn duidelijk. Dat mensen die hier aankomen geen huis hebben, is boerenlogica. Autochtone kinderen hebben ook geen zelfstandige huisvesting en moeten daar door de omstandigheden gedwongen 15-20 jaar (Purmerend) op wachten. Maar de Staat heeft toegezegd dat die huisvesting er komt! Dat men moet lenen voor nieuwe huisraad, geldt voor iedereen op minimumniveau dus is niet specifiek. Waar geen werk is, geldt werkloosheid; vraagt u maar aan die minimaal 600.000 die niet aan de bak komen. U mag tot die 13% vragers behoren maar dan ook niet janken als een ander een voor u afwijkende mening heeft en zelfs durft uit te spreken. Na ophoging tot 200.000 draagvlakmigranten (PvdA) hoor ik u volgend jaar oktober weer wanneer ook nog eens 78 miljoen Turken visumvrij het Schengengebied mogen betreden (en deels zullen blijven). Begint u maar een B&B; succes verzekerd.
Door Pauline (stafmedewerker) op
"Mensen zijn bang voor toenemende spanningen in de samenleving en velen vinden het oneerlijk dat vluchtelingen geld en voorzieningen krijgen, terwijl sommige Nederlanders in armoede leven en jaren op een woning moeten wachten." - vluchtelingen hebben geen huis en moeten een lening aangaan om (tweedehands) huisraad aan te schaffen. Vervolgens is het moeilijk zo niet onmogelijk om werk te vinden. En dat voor mensen die vaak tot de middenklasse behoorden van hun land. Hoezo oneerlijk???
Door Plafond op
Immigratie is de grootste zorg, niet integratie want dat suggereert dat immigranten in principe welkom zijn als ze zich maar aanpassen, hoeveel er ook komen.

Oude propagandatruc van linksch..
Door Monique op
Volgens Diederik kunnen we makkelijk 200.000 vluchtelingen opnemen en is daar draagvlak voor. Zou hij toch een beetje liegen????