of 65101 LinkedIn

In Amersfoort stapt PvdA top op

De afgetreden politici hadden toezicht moeten houden en hebben dat onvoldoende gedaan. ,,We zijn tekortgeschoten'', concludeert Edwin Hinloopen.
2 reacties

De voltallige PvdA-top in Amersfoort is dinsdagavond opgestapt. De vier politici besloten daartoe nadat een accountantsonderzoek had aangetoond dat het toezicht op de partijkas onvoldoende was geweest. Daardoor kon een inmiddels overleden PvdA-raadslid zich ruim 64.000 euro toeëigenen.

Smits Alvarez
Fractievoorzitter Edwin Hinloopen, afdelingsvoorzitter Marjet van Baggum, wethouder Rob van Muilekom en beoogd lijsttrekker Wanda Dijkstra hebben hun functie neergelegd. De zaak kwam aan het rollen toen raadslid Ramon Smits Alvarez in oktober verdween. Smits Alvarez maakte 1,5 week later in Spanje een eind aan zijn leven. Toen was al bekend dat hij 4000 euro van een spaarrekening van PvdA-fractieleden in Amersfoort had meegenomen.

Spaargeld
Smits Alvarez was sinds medio 2010 verantwoordelijk voor de transacties op de bankrekeningen van de PvdA. Uit het onderzoek is gebleken dat hij vanaf 2011 bedragen van rekeningen haalde. Het ging vooral om particulier spaargeld van fractieleden.

Toezicht
De afgetreden politici hadden toezicht moeten houden en hebben dat onvoldoende gedaan. ,,We zijn tekortgeschoten'', concludeert Hinloopen. Het PvdA-bestuur betreurt de gang van zaken heel erg, staat in een dinsdagavond uitgegeven verklaring.

Spekman
De Amersfoortse fractie heeft sinds er verdenking rees tegen Smits Alvarez, contact gehad met het landelijk partijbestuur van de PvdA. Ze hebben ruggenspraak gehouden met partijvoorzitter Hans Spekman, maar die heeft niet van hen geëist dat ze zouden vertrekken. ,,Dat besluit heeft het viertal zelf genomen toen bleek wat er precies was gebeurd'', zegt een woordvoerder van Spekman.

Rekening en verantwoording
De stichting waarin de spaargelden waren ondergebracht, wordt opgeheven. Aan de PvdA-leden in Amersfoort wordt nog rekening en verantwoording over de boeken afgelegd, liet de fractie dinsdagavond weten. Hoe het nu verder moet met de komende gemeenteraadsverkiezing, was dinsdagavond nog niet bekend.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Mijn naam is haas (Keistad) op
Trouwens, wat doet particulier spaargeld in een partijkas ? Is er bij de PvdA Amersfoort wellicht sprake van belastingontduiking ? Nader onderzoek door BD/FIOD lijkt zeer gewenst.
Door Mijn naam is haas (Keistad ) op
Perfecte timing weer: Op de dag dat ex-gedeputeerde Hooijmaijers tot 3 jaar cel wordt veroordeeld, treedt de PvdA-top Amersfoort af. En maakt en passant bekend dat ruim 64.000 euro is ontvreemd. Het werkt ook perfect, de aandacht in de media is minimaal.

En dan ook die machinaties. Eerst was er maar 4.000 euro uit de partijkas weg. En het verdwijnen van Smits' Alvares zou te maken hebben met het lekken over het functioneringsgesprek van de burgemeester. Ja, ja, leer ons de PvdA kennen Damage controle beheerst die partij tot in de vingertoppen.

Vacatures

Van onze partners