Advertentie

Hulpverleners vogelvrij tijdens oud en nieuw

Oud en nieuw is voor de hulpverleners een zware en gevaarlijke tijd. Ze zijn regelmatig het doelwit van agressie en geweld. Minister Plasterk doet een oproep om hen zoveel mogelijk hun werk te laten doen.

29 december 2013

Voor hulpverleners is de jaarwisseling een van de zwaarste dagen om te werken, zegt Rick Franx van de stichting Hulp voor Hulpverleners. ,,Vorig jaar waren er met oud en nieuw 176 incidenten. Tijdens een normaal weekend zijn er 5 tot 10 incidenten.'' De incidenten gaan van schelden tot vechten en met oud en nieuw zelfs zwaar illegaal vuurwerk gooien naar hulpverleners. Vooral brandweermensen hebben daarmee te kampen.

Onacceptabel

Om aandacht te vragen voor geweld tegen hulpverleners tijdens de jaarwisseling, opent minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken maandag de Amsterdamse beurs door de gong te slaan.

,,Agressie en geweld tegen medewerkers met een publieke taak zijn onacceptabel. Ik zet mij ervoor in het aantal incidenten terug te dringen,'' liet Plasterk weten via de stichting Hulp voor Hulpverleners.


Oproep

Die roept iedereen op om er voor te zorgen dat hulpverleners tijdens oud en nieuw hun werk normaal kunnen doen. ,,Hulpverleners staan deze nacht weer klaar om iedereen prettig het nieuwe jaar in te laten gaan'', aldus de stichting.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hannes Haganum / kritisch lezer
Het probleem lijkt me wel oplosbaar. De politie moet hulpverleners heel zichtbaar ondersteunen of desnoods de marechaussee. We hebben ze niet voor de kat zijn viool. Net als bij plundering in oorlogstijd, moet er gewoon direct geschoten kunnen worden. Wel zorgen voor een goede noodwet voor die nacht, zodat de zaak juridsch afgedekt is. Een grote publiciteitscampagnie opzetten en wie voor zijn kop of zijn ballen wordt geschoten, is het een kwestie van eigen schuld, vet pech. De kern is dat het er om draait wie het gezag is.
JJMoes
Ik hoor de actie nog 1985: een jonge, talentvolle politieagent verliest zijn gehoor in het Westland. Bij Hermandad niemand thuis in zorg en nazorg. Nu slaat Onkel Ronald weer op de GONG: De beurs weliswaar open maar het geboefte weer ervandoor gelopen...Gezag is iets anders dan brommen in baard Mangement by Opstelten): aanpakken, Mariniers vrije hand geven bij de bescherming van hulpverleners. Noodwetje voor 2 x 24 uur.Kortom, hulpverleners net zo beschermen als Zeehondjes in Pieterburen.
Rex Rotary / Coördinator
De actie van Plasterk kenmerkt de daadkracht van de hedendaagse politiek: nul komma nul. Bewapende bewaking van hulpverleners is het enige dat helpt tegen het vuilnis dat met zwaar vuurwerk (dus gewapend) over straat zwerft.
Advertentie