of 63966 LinkedIn

Horeca is gemeentelijke regelzucht zat

1 reactie
Horecaondernemers in Amsterdam hebben genoeg van de rigide handhaving van regels die de gemeente toepast op terrassen in de stad. Nergens worden de regels zo streng nageleefd als in Amsterdam. Het is allemaal om overlast tegen te gaan, maar in Rotterdam of Den Haag zou men er veel soepeler mee omgaan, zo klagen de ondernemers.

Dicht
Een bankje dat de ene keer wel en de andere keer niet vast mag zitten. Een boompje dat verkeerd staat. Wel staand roken, maar niet met een drankje erbij, behalve als je gaat zitten. Een week terrasverbod voor overschrijding van de terrasgrens door bezoekers. Zo gaat het niet langer, zeggen horecaondernemers. Rene van Veen van Horeca Jordaan luidde vorige week de noodklok. Er komen acties. Misschien gaan alle horecazaken een dag dicht.

 

Modelverordening
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft vorig jaar een modelverordening naar alle gemeenten verstuurd, maar wijst erop dat de gemeente zelf gaat over de invulling ervan. ‘We hebben de modelverordening zoveel mogelijk vereenvoudigd en ook Europese richtlijnen erin verwerkt. We hebben behoorlijke gedereguleerd: van de 138 verordeningen bleven er 105 over. Maar gemeenten bepalen natuurlijk zelf wat er verder in komt te staan. Dat hangt af van de stadscultuur. Zoetermeer heeft de terrasvergunning bijvoorbeeld afgeschaft. Zij zijn hier al heel ver in.’

 

Afschaffing
Gemeenten nemen wel steeds meer over van de modelverordening, aldus de woordvoerder. ‘Maar het duurt even. Je moet het afstemmen met je eigen verordening, het moet naar de raad, etcetera’ De modelverordening valt onder een centraal project over deregulering: Minder regels, meer service. Met het Rijk is een bestuursakkoord gesloten dat de regeldruk met 25 procent afneemt. De VNG is nog bezig met een regeling over horecaexploitatievergunningen. ‘Die zullen we in september publiceren. De vraag is nog of deze helemaal worden afgeschaft of niet. Zo niet, dan zullen we deze ook vereenvoudigen, maar waarschijnlijk is het niet nodig.’

 

Verruiming
Een woordvoerder van stadsdeel Centrum zegt dat in de nieuwe terassennota ook regels verdwenen zijn, zo is de mogelijkheid om een terras neer te zetten verruimd. ‘Het is geven en nemen.’ Voor een officiele reactie verwijst hij echter naar stadsdeelvoorzitter Els Iping, maar die was niet bereikbaar voor commentaar.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door PvT (Nederlander) op
Wat verschikkelijk toch voor die zielige Horeca dat er wordt gecontroleerd op wat is vastgelegd in de regels.
Maar al te vaak is dat het enige middel om het steeds meer toe-eigenen van vermeende rechten binnen de perken te houden.