of 64204 LinkedIn

Herindelingsverkiezingen op de lange baan?

Is het niet beter om de herindelingsverkiezingen van november in Appingedam, Delfzijl en Loppersum uit te stellen. Dat wil Henk Krol, fractievoorzitter van de Tweede Kamerfractie 50Plus, weten van minister Knops van Binnenlandse Zaken.

In november zijn er herindelingsverkiezingen in onder meer Appingedam, Delfzijl en Loppersum. Deze gemeenten willen per 2021 fuseren tot de nieuwe gemeente Eemsdelta. Henk Krol, fractievoorzitter van de Tweede Kamerfractie 50Plus, wil van minister Knops van Binnenlandse Zaken weten of de verkiezingen kunnen worden uitgesteld in verband met de coronacrisis.

Noodscenario

Ook wil hij weten of er een noodscenario voor de verkiezingen klaarligt en hoe dat er uit ziet, ‘mocht de lockdown langer gaan duren dan nu voorzien’, aldus Krol in zijn Kamervragen. In zijn vragen gaat Krol alleen in op de herindelingsverkiezingen in Groningen. In Noord-Brabant staan in november ook herindelingsverkiezingen op de agenda. Haaren wordt opgeheven en de vier kernen worden samengevoegd met Boxtel, Oisterwijk, Tilburg en Vught. De Tweede Kamer moet zich overigens nog uitspreken over beide wetsvoorstellen. Het is nog niet duidelijk wanneer dat gebeurt.

 

Slechte voorbereiding

Krol is bang dat de huidige maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, van invloed zijn op de voorbereidingen voor de herindelingsverkiezingen. Als de intelligente lockdown langer duurt dan 1 juni kunnen de lokale volksvertegenwoordigers zich minder goed voorbereiden, stelt Krol. ‘Dit geldt in het bijzonder voor partijen die nog niet eerder meededen in één van de drie gemeenten Appingedam, Delfzijl of Loppersum.’

 

Verkiezingscampagnes

Krol vindt dat het actieve en passieve kiesrecht van groepen kiezers ‘disproportioneel’ wordt aangetast. Dit omdat vooral kwetsbare groepen vanwege de intelligente lockdown hinder ondervinden bij deelname aan verkiezingscampagnes. De 50Plus-voorman wil van de minister weten hoe het democratisch proces van de in november geplande verkiezingen wordt gewaarborgd.  

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners