of 62812 LinkedIn

Herindelingsverkiezingen: lokale partijen spekkoper

Lokaal Belang Eemsdelta heeft een groot aantal zetels veroverd bij de gemeenteraadsverkiezingen in de nieuwe gemeente Eemsdelta in Groningen. Bij de herindelingsverkiezingen in de Brabantse plaatsen Oisterwijk, Vught en Boxtel zijn lokale partijen de grote winnaars.
2 reacties

Lokaal Belang Eemsdelta heeft een groot aantal zetels veroverd bij de gemeenteraadsverkiezingen in de nieuwe gemeente Eemsdelta in Groningen. Bij de herindelingsverkiezingen in de Brabantse plaatsen Oisterwijk, Vught en Boxtel zijn lokale partijen de grote winnaars.

Duidelijke verschil

Lokaal Belang Eemsdelta kreeg woensdag genoeg stemmen voor 11 zetels. Daarmee laat de partij de andere partijen ver achter zich. De op een na grootste partij is de PvdA met 5 zetels. Daarna volgen ChristenUnie, VVD en CDA met ieder 3 zetels. Gemeentebelangen Eemsdelta en GroenLinks komen beide op 2 zetels uit. Drie partijen kregen onvoldoende stemmen voor een zetel in de raad, te weten: Seniorenpartij Eemsdelta, Jongerenpartij Eemsdelta en D66. De opkomst was 44,21 procent. Het gaat officieel om een voorlopige uitslag. Vrijdag maakt het stembureau de definitieve zetelverdeling bekend.

Blij mens
In Groningen werden verkiezingen gehouden omdat daar vanaf volgend jaar Delfzijl, Appingedam en Loppersum de nieuwe gemeente Eemsdelta vormen. Lokaal Belang Eemsdelta is een fusie van de drie grootste lokale partijen: Fractie 2014 uit Delfzijl, Gemeentebelangen Appingedam en Loppersum Vooruit. ‘Ik ben echt een heel blij mens’, zegt lijsttrekker Annalies Usmany tegen het Dagblad van het Noorden. ‘Ik had gehoopt dat we zouden winnen, maar dit had ik niet verwacht.’

Lokaal wint ook in Noord-Brabant
Ook bij de gemeenteraadsverkiezingen in de Brabantse plaatsen Oisterwijk, Vught en Boxtel zijn de lokale partijen de grote winnaars, blijkt uit de uitslagen die rond middernacht bekend zijn gemaakt. In Oisterwijk werden de VVD en Partij Gemeente Belangen de grootste. Beide partijen kregen genoeg stemmen voor 6 zetels. PRO, Algemeen Belang en CDA bemachtigden 3 zetels en D66 haalde er 2. Op de partij WIJ! stemden onvoldoende mensen voor een zetel in de raad. Het opkomstpercentage was 45 procent.

Opkomst Vught: 51 procent

In Vught werd Gemeentebelangen de grootste met 6 zetels, gevolgd door D66 die op 5 uitkomt. De VVD en de gecombineerde lijst van PvdA/GroenLinks kregen beide genoeg stemmen voor 4 zetels. Het CDA komt uit op 3 en de SP eindigde onderaan met 1 zetel. Het opkomstpercentage was 51 procent. In Boxtel werd BALANS de grootste partij. Die gemeente heeft nog geen zetelverdeling bekendgemaakt, maar enkel het aantal stemmen dat een partij heeft gekregen. De zetels volgen vrijdag. Combinatie95 eindigde op de tweede plek, gevolgd door het CDA, PvdA/GroenLinks, de VVD, de SP, en D66. Onderaan eindigde INbox. In Boxtel was het opkomstpercentage 46,73 procent.


Herindeling

Deze verkiezingen zijn gehouden, omdat vanaf 1 januari de gemeenten worden heringedeeld. De gemeente Haaren wordt opgesplitst en aan Oisterwijk wordt het dorp Haaren toegevoegd. Het dorp Esch gaat bij de gemeente Boxtel horen en Helvoirt bij de gemeente Vught. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Adriaan Zwaag op
Van de (landelijke) bestuurspartijen zijn CDA en D66 de verliezers. Deze 2 partijen mogen zich serieus zorgen gaan maken over de komende Tweede Kamerverkiezingen.
Door Johan (mee-lezer) op
Voor de gemeente Haaren geldt dat het dorp Biezenmortel bij de gemeente Tilburg wordt gevoegd. Hier zijn echter geen tussentijdse verkiezingen gehouden.

Vacatures

Van onze partners