Advertentie

Herindeling op losse schroeven

Aanstichter van het voorlopig aanhouden van het wetsvoorstel voor de gemeentelijke herindeling van Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg is ChristenUnie-Kamerlid Cynthia Ortega. Zij kreeg de voltallige Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken mee in haar verzoek aan minister Donner (CDA) te wachten met het intrekken van het omstreden wetsvoorstel.

06 mei 2011

Op verzoek van de Tweede Kamer wordt de gemeentelijke herindeling in de Gelderse Vallei aangehouden.

Aanstichter van het voorlopig aanhouden van het wetsvoorstel voor de gemeentelijke herindeling van Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg is ChristenUnie-Kamerlid Cynthia Ortega. Zij kreeg de voltallige Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken mee in haar verzoek aan minister Donner (CDA) te wachten met het intrekken van het omstreden wetsvoorstel.

Ortega: ‘De minister heeft ons slechts geïnformeerd dat er geen draagvlak was voor deze herindeling. Ik heb reacties gekregen van Scherpenzeel en Woudenberg, dat daar wél draagvlak is. Donner heeft ons niet duidelijk gemaakt of de herindeling hier regionaal wenselijk is. Bovendien, herindeling moet weliswaar van onderop tot stand komen, maar de provincies Gelderland en Utrecht staan positief tegenover de herindeling van Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg. De minister heeft bovendien in december bij de begrotingsbehandeling aangegeven dat de provincies wel een rol hebben bij herindeling. Ik wil dus graag van de minister horen hoe dat zit.’

Minister Donner wordt voor een spoeddebat naar de Kamer geroepen. Naar verwachting vindt dit debat plaats tussen 16 en 30 mei. ‘De commissie heeft tegelijkertijd verzocht om de minister te vragen te wachten met het zetten van zijn handtekening onder het intrekken van dit voorstel voor gemeentelijke herindeling’, aldus Ortega.

Ondertekening

Volgens een woordvoerder van Donner heeft de minister ‘nog geen uitvoering gegeven aan het ondertekenen van de intrekkingsbrieven van de herindelingsvoorstellen’ in de Gelderse Vallei en de kop van Noord-Limburg. Donner besliste vlak voor Pasen dat twee van de drie omstreden herindelingsvoorstellen worden ingetrokken: de Gelderse Vallei en de fusie in de kop van Noord-Limburg van Bergen, Gennep en Mook en Middelaar. De betwiste herindeling op ’t Gooi van Bussum, Naarden, Muiden en Weesp kan volgens Donner in afgeslankte vorm - zonder Weesp - doorgaan.

Volgens Ortega spitst het spoeddebat zich vooral toe op de herindeling in de Gelderse Vallei. Burgemeester Hugo Schorer van Renswoude houdt zich vast aan de boodschap van Donner. ‘Mijn indruk is dat het wetsontwerp voor de herindeling van onze gemeente van tafel is. Als de Tweede Kamer iets wil, zal het een initiatiefvoorstel moeten indienen. Hoe dat dan weer zit met de algemene herindelingsprocedure weet ik niet, maar voorlopig vieren wij hier feest. De minister gaf aan dat er geen urgentie was voor herindeling. Wij vinden dat een uitstekende analyse.’

PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen verwacht niet dat het spoeddebat alsnog leidt tot het herindelen van Renswoude. ‘Ik verwacht dat de coalitiepartijen CDA en VVD met gedoogpartij PVV en met de SP Donner steunen om Renswoude zelfstandig te laten.’ De betekenis van het Renswoude-debat is volgens Heijnen cruciaal voor het herindelingsbeleid in de rest van de kabinetsperiode. ‘Er liggen wetsvoorstellen voor herindeling voor de Krimpenerwaard en Goeree- Overflakkee. In beide gevallen is één gemeente tegen. Ik wil van de minister weten of herindeling dan dus niet doorgaat. En ik wil ook weten hoe de minister daarmee omgaat in de wetenschap dat op Goeree- Overflakkee alle lokale CDA’ers en VVD’ers vóór herindeling zijn.’ 

Correcties & Aanvullingen:
In het artikel ‘Herindeling op losse schroeven’ (BB18, pag. 7) staat dat de provincies Gelderland en Overijssel positief staan tegenover de herindeling van Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg. Dat moet zijn de provincie Utrecht (Renswoude en Woudenberg) en Gelderland (Scherpenzeel).  

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Het wordt de hoogste tijd dat al die pietluttige gemeenten eens bij elkaar worden gestopt. Daar is op ministerieel niveau wel politieke moed voor nodig! Of hoeft er niet te worden bezuinigd?
Roel Rutten / Ambtenaar
De provincies Overijssel en Gelderland? Volgens mij liggen Woudenberg en Renswoude in Utrecht!
Advertentie