Advertentie

'Hellend vlak' van stadsverbod niet gekeerd

Met de uitspraak dat de Staat geen huis hoeft te zoeken voor pedoseksueel Sytze van der V. komt nog geen einde aan het stadsverbod. Professor Jon Schilder ( VU, bestuursrecht) spreekt van een hellend vlak.

12 augustus 2013

Niet de staat maar de gemeenten zijn primair verantwoordelijk voor de opvang van ex-gedetineerden die zelf geen huis kunnen vinden. Dat stelde de rechtbank in Den Haag maandagochtend. Maar daarmee komt nog geen einde aan het hellend vlak van het door burgemeesters opgelegde stadsverbod.

Dat stelt professor Staats en Bestuursrecht Jon Schilder van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij reageert hiermee op de uitspraak van de rechtbank in Den Haag in het kort geding dat pedoseksueel Sytze van der V. tegen de Staat had aangespannen. Diens eis dat  het Rijk  hem van onderdak moest voorzien werd afgewezen.

Van der V. wil huis van de Staat

Van der V. kwam in 2009 in het nieuws omdat hij als veroordeeld pedoseksueel een ‘stadsverbod’ kreeg opgelegd voor de gemeente Eindhoven. Ook in andere gemeenten bleek hij vervolgens niet welkom. Hij stelde nu dat in kort geding dat de Staat de grondwettelijke plicht heeft hem een woonplaats te bieden.

Zelf schuldig

Volgens de rechtbank heeft Van der V. de situatie dat hij enige jaren zonder huisvesting door Nederland heeft gezworven echter mede aan zichzelf te danken: de autoriteiten hebben voldoende concrete inspanningen verricht om hem aan onderdak te helpen. Zo heeft Van der V. minstens eenmaal een aangeboden woning afgewezen.

Geen einde aan stadsverbod

In zijn algemeenheid constateert de rechter dat niet de Staat, maar gemeenten als eerste voor huisvesting van ex-gedetineerden moeten zorgen. Over de rechtmatigheid van een stadsverbod zegt de rechtbank niets. Maar ook iemand als Van der V. moet toch ergens wonen, wat als alle gemeenten hem weigeren?

Ex-gedetineerde mag wonen waar hij wil

 ‘Een burgemeester is verantwoordelijk voor de openbare orde en mag bij rellen de aanstichters ervan tijdelijk over de gemeentegrens zetten. Om af te koelen zeg maar.' De bepaling is volkgens hem echter nooit bedoeld om ex-gedetineerden de toegang tot de stad te ontzeggen. ‘Dat is een hellend vlak, deze mensen hebben straf uitgezeten en mogen in principe zonder voorwaarden wonen waar ze willen’.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Willem
Maar dat verklaart voor mij nog niet, waarom ex-gedetineerden ineens meer rechten hebben dan niet-gedetineerde woningzoekenden. Waarom hebben gemeenten wel de plicht om ex gedetineerden te begeleiden naar een woning, maar geldt die plicht niet voor de brave burger die ook een woning zoekt? Waarom kan een ex gedetineerde huisvesting van de gemeente verlangen en een brave burger niet? Als iemand z'n straf heeft uitgezeten mag hij weer gewoon deelnemen aan de maatschappij. Dan is het wel vreemd dat zo iemand, 'als beloning voor in het verleden betoond onwenselijk gedrag' ook nog eens met voorrang naar huisvesting begeleid wordt.
Advertentie