Advertentie

Half miljoen minder boetes

De forse daling van het aantal bekeuringen wordt mogelijk mede veroorzaakt door het cao-conflict tussen minister Opstelten en de politie eerder dit jaar. Toen schreven agenten wekenlang minder bonnen uit.

19 augustus 2012

De politie heeft in de eerste helft van dit jaar ongeveer een half miljoen verkeersboetes minder uitgeschreven dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB), die persbureau ANP heeft opgevraagd.

Misstappen

In de eerste 6 maanden werden ruim 4,3 miljoen weggebruikers op de bon geslingerd voor snelheidsovertredingen, fout parkeren, niet-handsfree bellen, door rood licht rijden en andere misstappen zoals het rijden zonder helm, gordel of fietsverlichting. In de eerste 6 maanden van vorig jaar bekeurde de politie nog ruim 4,8 miljoen mensen.

Hardrijders

Over heel 2011 werden nog geen 10 miljoen bonnen uitgeschreven. Dat waren er toen al ruim 1,2 miljoen minder dan in 2010, toen bijna 11 miljoen 'prenten' werden uitgedeeld. Vanaf 2008 is het aantal boetes elk jaar afgenomen. In 2007 werden nog ruim 12,5 miljoen weggebruikers beboet. De politie deelde in de eerste helft van dit jaar vooral minder bekeuringen uit voor snelheidsovertredingen. Werden van januari tot en met juni 2011 nog ruim 3,6 miljoen automobilisten betrapt op te hard rijden, dit jaar flitste de politie tot begin juli 3,3 miljoen hardrijders.

Parkeerboetes

De cijfers van het CJIB laten zien dat ook voor andere overtredingen de politie het bonnenboekje minder vaak trok. Zo daalde het aantal parkeerboetes van circa 450.000 naar 380.000 en snapte de politie minder mensen die door rood reden: bijna 100.000 tegen 129.000 in de eerste 6 maanden van vorig jaar. Ook werden minder boetes opgelegd voor het niet dragen van een gordel (ruim 28.000 tegen 61.000 vorig jaar).

Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie zegt dat de cijfers zich moeilijk laten verklaren. ,,Ongetwijfeld speelt een combinatie van factoren een rol. Het is niet wetenschappelijk onderbouwd, maar we denken dat mensen de regels beter naleven. En mogelijk dat de crisis een rol speelt, omdat minder mensen op de weg zijn.''

Cao-conflict

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) zei eerder dat trajectcontroles die uitstaan vanwege wegwerkzaamheden van invloed kunnen zijn. Ook zou volgens hem de verhoging van de boetes aan de afname kunnen bijdragen, net als het cao-conflict tussen de politiebonden en minister Ivo Opstelten eerder dit jaar. Agenten in het hele land schreven toen wekenlang voor lichte vergrijpen geen bonnen uit.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

O. ten Hove
Mooi toch, kunnen ze bij het inningsburo een aantal mensen ontslaan. Spaart weer kosten uit.
jj
volgens mij is de strafbeschikking ook een oorzaak voor een gedeelte van de parkeerboetes ,die doen namelijk gemeente boa steeds meer, en de politie minder.
Advertentie