Advertentie

Haagse raad neemt motie van wantrouwen aan

De Haagse gemeenteraad heeft afgelopen nacht na een urenlang debat een motie van wantrouwen aangenomen tegen de raadsleden Richard de Mos en Rachid Guernaoui. Deze worden verdacht van corruptie en hebben zich daarom tijdelijk teruggetrokken.

03 oktober 2019
stadhuis-den-haag.jpg

De Haagse gemeenteraad heeft afgelopen nacht na een urenlang debat een motie van wantrouwen aangenomen tegen de raadsleden Richard de Mos en Rachid Guernaoui. Deze worden verdacht van corruptie en hebben zich daarom tijdelijk teruggetrokken.

Definitief ontslag

De motie van wantrouwen is een eerste stap naar een definitief vertrek van De Mos en Guernaoui. De motie was ingediend door D66, VVD en GroenLinks. Die zaten tot woensdag in een college met de partij van de twee wethouders, Hart voor Den Haag/Groep de Mos. Die coalitie is geklapt. De motie van wantrouwen kreeg steun van onder meer CDA, PvdA, SP en ChristenUnie-SGP. De Mos en Guernaoui waren niet bij het debat aanwezig. Zij moeten op de hoogte worden gesteld van de motie en krijgen dan de kans om zelf formeel op te stappen. Als ze dat niet doen, moet de raad in een volgende vergadering over een definitief ontslag van De Mos en Guernaoui stemmen.


Donaties

De Mos en Guernaoui zouden bevriende ondernemers hebben geholpen met vergunningen in ruil voor donaties aan de partij. Hun werkkamers en woningen werden dinsdag doorzocht door de rijksrecherche.

Terugkeer
Een definitief vertrek van de twee wethouders hoeft niet te betekenen dat hun rol in de Haagse politiek definitief is uitgespeeld. Ze zouden kunnen terugkeren in de gemeenteraad, wanneer ze definitief geen wethouder meer zijn. Dat laat de griffie van de Haagse raad desgevraagd weten. Een eventuele veroordeling voor corruptie verandert niets aan hun mogelijkheid om terug te keren.


Reserve

Bij de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar waren De Mos en Guernaoui respectievelijk lijsttrekker en nummer twee van de partij Hart voor Den Haag/Groep de Mos. Hun partij sloot vervolgens een coalitieakkoord met D66, VVD en GroenLinks. De Mos en Guernaoui werden wethouder. Hun raadszetels gingen naar William de Blok en Damiën Zeller. Zij mogen gewoon aanblijven. Maar wanneer één van de acht huidige raadsleden opstapt, komt De Mos als eerste in aanmerking om de zetel over te nemen. Guernaoui is tweede reserve als nummer twee op de kandidatenlijst.

Non-actief

De taken van De Mos en Guernaoui zijn overgenomen door de andere wethouders. De drie andere coalitiepartijen hadden woensdag overdag de samenwerking met Hart voor Den Haag/Groep de Mos al opgezegd. Volgens die partij staan De Mos en Guernaoui nog steeds feitelijk op non-actief. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Adriaan Zwaag
Een nieuw dieptepunt in de politiek: Na het uitsluiten van grote partijen na de verkiezing worden ze nu bij verdenkingen zonder enig bewijs en zonder dat ze zich hebben kunnen verdedigen, met een motie van wantrouwen naar huis gestuurd. Zelfs zonder de uitkomsten van het onderzoek door de Rijksrecherche af te wachten.



De partij van Richard de Mos werd te populair. En dan spelen de traditionele partijen hele vieze spelletjes om hem en zijn mede-wethouder 'een kopje kleiner te maken'.
Advertentie