Advertentie

Guido van Woerkom wordt de nieuwe Nationale Ombudsman

Van Woerkom volgt Alex Brenninkmeijer op, die begin dit jaar lid werd van de Europese Rekenkamer. In januari maakte Van Woerkom zijn vertrek bij de ANWB al bekend.

28 mei 2014

ANWB-directeur Guido van Woerkom wordt de nieuwe Nationale ombudsman. De Tweede Kamercommissie Binnenlandse Zaken heeft hem voorgedragen. De Tweede Kamer neemt er op 3 juni een definitief besluit over, waarna Van Woerkom dit najaar officieel aan de slag kan.

Brenninkmeijer
Van Woerkom volgt Alex Brenninkmeijer op, die begin dit jaar lid werd van de Europese Rekenkamer. In januari maakte Van Woerkom zijn vertrek bij de ANWB al bekend. Hij werkte 15 jaar lang bij de Koninklijke Nederlandse Toeristenbond. Frits van Bruggen, die al sinds 2010 in de hoofddirectie zit, volgt hem op.

Veranderingen
Aanleiding voor zijn vertrek bij de ANWB zijn onder meer de bestuurlijke veranderingen die de bond wil doorvoeren. Van Woerkom (1955) vindt het niet voor de hand liggen om bij die veranderingen een hoofdrol te spelen en een paar jaar later te vertrekken. Bovendien wilde hij nog graag een keer elders aan de slag gaan.

Samenleving
,,Ik denk dat ik goed ben in het leiden van organisaties die voor een maatschappelijke opgave staan en tegelijk hun bedrijfsvoering op orde moeten hebben. Het moet iets met de wensen van de samenleving te maken hebben'', zei Van Woerkom bij de aankondiging van zijn vertrek al.

Europese Rekenkamer
Brenninkmeijer was sinds 2005 de Nationale ombudsman. In 2011 kreeg hij van de Tweede Kamer een nieuwe termijn van 6 jaar. In augustus werd echter bekend dat hij per januari aan de slag ging bij de Europese Rekenkamer. Daarvoor was hij hoogleraar en rechter. De Europese Rekenkamer is in Luxemburg gevestigd en controleert de begroting van de Europese Unie.

Klachten van burgers
Als ombudsman in Nederland behandelde Brenninkmeijer, die koninklijk werd onderscheiden, jaarlijks duizenden klachten van burgers over de overheid. Hij mengde zich in de discussie over Q-koorts, sprak zich uit over detentie van illegale vreemdelingen, over de gezondheidszorg en over de politie. Hij zette zich ook in voor het lot van veteranen.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Louis
Het benoemen van iemand uit het bedrijfsleven en de blij-dat-ik-rij-lobby op die post, een vrindje van Rutte, zou de feitelijke opheffing van het instituut van de Nationale Ombudsman betekenen en nog een stap verder zijn richting neoliberale dictatuur. Tweede Kamer kom alstublieft bij zinnen!



Lees ook het commentaar op www.joop.nl http://www.joop.nl/leven/detail/artikel/27120_be …
Roffa
Mensen die hun mening aan Joop ontlenen, zijn niet serieus te nemen.
Rob van der Hilst / zie www.robvanderhilst.nl
De keurige Guido van Woerkom - neoliberaal en ook nog VVDer - die de kanker van het MarktMarktMarktdenken omhelst, voortaan als bovenpartijenlijke, onafhankelijke Nationale Ombudsman?

Dat is hetzelfde als een alcoholist benoemen tot voorzitter van de vereniging van geheelonthouders.

'Onmogelijk' dus. Of 'humor'.

Maar 'tragisch' kan ook en wel in 'tragische vergissing'.
Advertentie