Advertentie

Grote zorgen om democratie Bonaire

Rijksvertegenwoordiger voor bijzondere gemeentes uit zorgen over de democratische controle. Er zijn niet genoeg vergaderingen en notules zijn niet openbaar.

06 september 2011
Wilbert Stolte, sinds mei Rijksvertegenwoordiger voor de bijzondere gemeentes Bonaire, St. Eustatius en Saba, maakt zich grote zorgen over de democratische controle op Bonaire. Zo komt de Eilandsraad niet vaak genoeg bij elkaar en worden notulen van vergaderingen niet openbaar gemaakt.

Felle brief
Dat schrijft hij in een opvallend felle brief aan de leden van de Eilandraad van Bonaire en het bestuur van het eiland. Maandag werd de brief, die eind vorige week werd verstuurd, publiek. In de brief stelt hij ook dat aanbevelingen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten niet worden aangenomen.


Ongegeneerd

Volgens Stolte is er verder een gedeputeerde van het eilandbestuur die ongegeneerd een commerciële nevenfunctie heeft, wat niet mag. Een andere gedeputeerde betaalt een lid van de Eilandsraad van zijn eigen partij 1500 dollar per maand.


Crisis

Stolte wil binnen twee weken een reactie. Of die er komt, valt te betwijfelen. Een crisis in de Bonaireaanse politieke leidde er maandag toe dat het bestuur zijn meerderheid heeft verloren.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan
Bonaire wil een gemeente zijn maar is feitelijk onbestuurbaar. Net als bij een gemeente in Nederland dan gebeurt, moet de minister maar een bewindvoerder sturen.
Doeke Kuipers / corporatieman
We hoeven niet zo ver weg te kijken. In Zuidwest Fryslân is er, vanaf 2004, in "achterkamertjes" besloten dat de eerdere gemeente Sneek, die diep in de schulden was geraakt, door een megalomane fusie "geholpen" zou worden. Nu dat is, met behulp van alle politieke partijen in de Tweede en de Eerste Kamer, gelukt. Hoewel de bevolking massaal ( 79%)tegen was....Bij de laatste verkiezingen was er een gemiddelde opkomst .van 48 %. In Sneek zelf 35%.......Ver kijken is niet nodig lijkt mij.
Advertentie