Advertentie

Grote provinciale verschillen stemkeuze ambtenaren

Het stemgedrag onder ambtenaren en bestuurders loopt provinciaal behoorlijk uiteen. Gemiddeld genomen stemt 2 procent van de ambtenaren vandaag op een provinciale partij; in Groningen doet 8 procent in Friesland 7 procent dat.

18 maart 2015

Gemiddeld genomen stemt 2 procent van de ambtenaren vandaag op een provinciale partij; in Groningen doet 8 procent in Friesland 7 procent dat. Het CDA heeft onder ambtenaren en bestuurders de grootste aanhang in Limburg en de kleinste in Groningen en Flevoland. Het stemgedrag loopt ook bij andere partijen behoorlijk uiteen.

12 procent van de ambtenaren en bestuurders stemt vandaag op het CDA. In Limburg ligt dat percentage 10 procent hoger (22 procent). Boven de rivieren doet het CDA het veel slechter. In Groningen en Flevoland stemt 5 procent op het CDA, in Utrecht 8 procent en in Noord-Holland en Friesland 9 procent. Dat blijkt uit een online enquête van Binnenlands Bestuur onder ambtenaren en bestuurders

Minste steun

In zeven van de twaalf provincies stemmen ambtenaren vaker op de PvdA dan het ‘ambtenaren-gemiddelde’. De steun voor de sociaal-democraten (nu 19 procent) is ten opzichte van de Kamerverkiezingen met 10 procent (toen 29 procent) gedaald en met de raadsverkiezingen met 2 (toen 21 procent). De partij is nog altijd wel de grootste partij voor ambtenaren. Friesland steekt er met 31 procent met kop en schouder bovenuit, maar ook in Groningen, Zeeland, Drenthe, Noord-Brabant, Noord-Holland en Overijssel wordt bovengemiddeld de stem op de PvdA uitgebracht. De minste steun krijgt de partij van de Limburgse ambtenaren (13 procent).

Gaswinning

Ook de VVD doet het in zeven van de twaalf provincies beter dan het ambtenaren-gemiddelde van 13 procent. De Groningse ambtenaren laten ten opzichte van hun collega’s uit andere provincies de VVD het vaakst links liggen: 6 procent stemt op de VVD. Het gaswinningsbeleid van VVD-minister Kamp en de badinerende uitspraken van VVD-Kamerlid René Leegte in Groningen over de gaswinning en de onrust over de aardbevingen van enkele weken geleden, zijn daar naar alle waarschijnlijkheid debet aan.

Uitschieters

De steun voor D66 (gemiddeld 13 procent) kent een enkele uitschieter naar boven en beneden. In Utrecht, Noord-Holland en Limburg doet de partij het relatief goed. Met 5 procent heeft D66 de minste aanhang in Zeeland. De PVV (gemiddeld 2 procent) heeft met 7 procent bovengemiddelde aanhang onder ambtenaren in Flevoland.

Favoriet

De SP doet het – onder ambtenaren – ‘t beste in Noord-Brabant.  Gemiddeld stemt vandaag 7 procent op de Socialistische Partij, in Brabant doet 10 procent dat. In Zeeland zijn met 3 procent de minste SP-aanhangers te vinden. Daar is de PvdA met 25 procent favoriet. GroenLinks heeft de grootste aanhang in Utrecht (16 procent). De ChristenUnie in Drenthe en Overijssel; de D66 in Utrecht. De SGP heeft in Zeeland en Overijssel met ieder 5 procent de meeste aanhang. De OSF scoort over alle provincies bezien het beste in Friesland. Voor de Partij voor de Dieren is dat in Friesland, Groningen en Noord-Holland. 50Plus scoort met 3 procent het hoogst in Noord-Brabant en Flevoland.

AfbeeldingKlik hier voor de tabel als pdf


Verantwoording

De online enquête van Binnenlands Bestuur liep van maandag 12.15 uur tot dinsdag 17 uur. De resultaten van de volledige enquête (met alle partijen) tellen. 2.870 mensen vulden deze in. 82 procent van de respondenten is ambtenaar (68 procent gemeenteambtenaar) en 9 procent bestuurder.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie