Advertentie

GroenLinks stelt ruimer kinderpardon voor

Linda Voortman van GroenLinks heeft een ruimere regeling opgesteld waarmee meer kinderen in Nederland zouden kunnen blijven. De huidige regeling is volgens haar te rigide

04 juni 2014

GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman dient woensdag in de Kamer een zogeheten initiatiefnota in om het kinderpardon te verruimen. De partij wil daarmee andere Kamerleden, in het bijzonder die van de PvdA, dwingen zich uit te spreken over een voorstel dat er toe moet leiden dat nog eens 600 kinderen in Nederland kunnen blijven.

Onrust sussen
Volgens GroenLinks heeft PvdA-leider Diederik Samsom de indruk gewekt dat staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) zijn discretionaire bevoegdheid zal gebruiken om nog eens zo'n honderd kinderen hier te laten blijven. Hij deed dat volgens Voortman om de onrust in zijn partij over het kinderpardon te sussen, maar voor haar is het onvoldoende.

Gemeentetoezicht
Voortman heeft een ruimere regeling opgesteld waarmee meer kinderen in Nederland zouden kunnen blijven. De huidige regeling is volgens haar te rigide. In haar nota stelt Voortman voor om ook kinderen die onder gemeentetoezicht stonden onder het pardon te laten vallen. Een verklaring van een burgemeester dat een kind in de betreffende gemeente heeft gewoond zou dan voldoende moeten zijn. Verder wil ze de leeftijdsgrens voor het kinderpardon oprekken van 21 jaar naar 25 jaar.

Debat
Voortman zal haar nota toelichting in een debat met Teeven woensdag. De PVV staat op dit dossier helemaal aan het andere eind van het spectrum. Die partij liet dinsdag al weten dat het ‘structurele kinderpardon onmiddellijk beëindigd moet worden’. Het kinderpardon is ‘onverantwoord gebleken’, aldus PVV-Kamerlid Sietse Fritsma.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Monique
Leert GroenLinks nou nooit dat met zo'n pardon iedere asielzoeker zal proberen de procedures zo lang mogelijk te rekken? Ook worden de uitgeprocedeerden nu beloond voor het feit dat ze het land niet hebben verlaten. Ik vraag me ook af of de ouders van de kinderen die onder het pardon vallen enige kans maken om te participeren in ons land waar de werkeloosheid nog steeds toeneemt. Of moeten we weer uitkeringen ophoesten? Ik begin het een beetje zat te worden.
Jaap Huib / ICT'er
@Monique het is niet altijd zo eenvoudig en plat.

Ik heb 1 procedure doorlopen (een aanvraag, IND en daarna rechtbank) die alles bij elkaar 5 jaar duurde. De informatie op de website van de IND had het over maximaal 3 maanden voor het IND onderdeel. Daar hebben ze bijna 2 jaar over gedaan.

Als onze bureaucratie dusdanig faalt dat we mensen 5 jaar in onzekerheid laten, dan kom je inderdaad in aanvaring met mensenrechten/kinderrechten.

Dan moet je 2 dingen doen:

1 die procedures veel korten laten duren

2 de mensen die je niet op tijd duidelijkheid hebt kunnen geven gewoon toelaten als volwaardig burger

Als aanvrager krijg je steeds reactietermijnen van IND of rechtbank van 2 weken of minder. Als deze instanties er zelf jaren over mogen doen om te reageren is dat niet de schuld van de aanvrager.

Een van de voorwaarden van het kinderoardon is dat de aanvrager zaken niet onnodig heeft vertraagd. Als dat wel zo is, dan kan de aanvraag dus afgewezen worden. Illegaal in Nederland blijven na afwijzing van je aanvraag, leidt dus niet tot een toe kunnen wijzen bij een kinderpardonaanvraag.
Ed / beleidsadviseur
Moest denken aan GL als rupsje nooit genoeg. Eerst een algemeen pardon, een kinderpardon, en nu het oprekken van het kinderpardon.
Ik vind het belonen van mensen, die ondanks meerdere gerechtelijke uitspraken, te ver gaan. Is eigenlijk in strijd met onze rechtsstaat.
Je beloont slecht gedrag.
Monique
@Jaap Huib

Ik ben het met je eens dat de procedures inderdaad veel korter moeten duren. Ik kan mij echter niet aan de indruk onttrekken dat er na een afwijzing altijd wel weer een beroepsprocedure mogelijk is. Ook is het zo dat veel burgemeesters tegen de wet in mensen die uitgeprocedeerd zijn en niet terug willen naar het land van herkomst in hun onderhoud voorzien en vervolgens hun uiterste best doen deze personen onder het pardon te laten vallen. Ik heb het nu niet over de mensen die niet terug kunnen naar het land van herkomst.
Janet / beleidsadviseur
En ik schaam me kapot dat ik in een land woon waarin we mensen, en vaak ook kinderen, jaren laten wachten op een uitspraak of ze mogen blijven, terwijl ze de situatie in hun eigen land ontvlucht zijn. Alsof je dat zomaar doet!! Die mensen moeten gewoon asiel krijgen. Punt uit. en zeker kinderen die soms al 10 of 12 jaar in Nederland wonen en vaak ook hier geboren zijn. Die hoor je niet meer uit te wijzen. Ik schaam me ervoor dat we door Amnesty International en door de kinderombudsman op de vingers getikt worden omdat we op dit terrein zo asociaal bezig zijn.



Nee, deze kindern zijn niet onder rijkstoezicht geweest de hele tijd, wel onder de gemeente, maar dat tellen we lekker niet mee. Te gek voor woorden wat Teeven doet. Die man heeft totaal geen gevoel. Weg met hem.
True
nick 'Jaap Huib' heeft een beter verhaal dan groenlinks, vluchtelingenwerk en ander links subsidiegespuis, hulde.

Mijn steun heb je JH, deze keer..
O. ten Hove
EN volgend jaar weer een kinderpardon, en over drie jaar weer één. En waar moeten die mensen wonen en waarvan moeten ze leven? Wonen gebeurt in wijken waar geen enkele GL'er woont en werken is er niet bij. Er zijn al te weinig sociale huurwoningen en elke alleenstaande bijstandstrekker kost de samenleving al zo'n 12.000 euro aan bijstand plus allerlei toeslagen per jaar. Vermenigvuldigd maal eens met 1.000 personen en je zit al op zo'n 20.000.000 per jaar, jaar in jaar uit...Dus GL hou eens op en hou je met wezenlijker zaken bezig: de Nederlandse samenleving en daar horen afgewezen asielzoekers niet bij...
Advertentie