of 63998 LinkedIn

Gemeentesecretaris woont vaak niet in eigen gemeente

Tweederde van de gemeentesecretarissen wonen niet in de gemeente waar ze werken, blijkt uit onderzoek onder 268 gemeenten van RTL 4.
21 reacties

66 procent van de gemeentesecretarissen woont niet in de gemeente waarin zij werkzaam zijn. Dat meldt RTL 4 op basis van een onderzoek onder 268 gemeenten.

34 procent in eigen gemeente
Slechts 91 van de 268 gemeentesecretarissen wonen in de eigen gemeente, zo blijkt uit het onderzoek. Dat is 34 procent. Onder gemeenteambtenaren in het algemeen ligt het percentage dat in de gemeente woont waar men werkt op  52 procent.

Slechte ontwikkeling
Hoogleraar staatsrecht Douwe Jan Elzinga zegt tegen RTL 4 dat hij dit een slechte ontwikkeling vindt. Secretarissen zouden volgens hem het goede voorbeeld moeten geven aan alle gemeenteambtenaren door in hun werkgemeente te gaan wonen. Daarbij leren de ambtenaren op die manier ook de gemeente waarin zij werken beter kennen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hans Oldenhof (Overheidscriticus) op
Wat een onzinnige argumentatie van de hoogleraar. Het is niet meer van deze tijd om een dergelijke verplichting op te nemen en kost onnodige energie en geld.
Door Kees op
Je hebt Rekkelijken en Preciezen en die GS snuiter van Van Ginkel lijkt me precies. Maar toch zou ik ook voor hem een uitzondering willen maken want het verplicht moeten wonen in Schiedam doe je toch je grootste vijand niet aan hahaha. Ja er werken voor 3 schaaltjes hoger dan je eerder verdiende en ooit voor mogelijk had gehouden ok dat begrijp ik. Het mooiste plekje van Schiedam vind ik de trein naar Molenwaard hahaha...daar rijdt helemaal niets.
Door H. Wiersma (gepens.) op
Geheel eens met de conclusie van Douwe Jan. Er zijn overwegend voordelen, vooral wat betreft de maatschappelijke betrokkenheid.
Door Nobby (animal cop) op
Nieuws, nieuws, is dit nieuws? vraag ik mij af. Geen juridisch probleem. Is het wenselijk? Misschien maar niet in alle gevallen. Wel eens met de aangedragen suggestie om de reiskosten voor woon-werkverkeer af te schaffen. Niet alleen voor politici, bestuurder maar ook voor de ambtelijke top.
Door Bert (Ambtenaar) op
1) Volgens Wikipedia studeerde prof. Elzinga in 1976 - ik was toen nog niet geboren - af in Groningen en is hij in 2013 hoogleraar in... Groningen. Tja, als je als ambtenaar ze-ven-en-der-tig jaar op dezelfde plek zou zitten, dan zou je er misschien ook kunnen gaan wonen. Maar als je nog wel eens wat anders doet, zoals heden ten dage voorwaar de jeugd van tegenwoordig doet, dan ben je misschien een beetje mobieler.
2) Ik woon niet in de gemeente waar ik werk en ken mijn werkgemeente beter dan mijn woongemeente...
3) Hoe zit het eigenlijk met 'afstand bewaren' om professioneel distant te blijven, je ambt veilig uit te oefenen of niet voor ons-kent-ons te vallen?
Door Ad Saes, op
Ik heb wel eens betere adviezen gezien van de overigens gewaardeerde bestuurskundige Elzinga.
Er zijn inderdaad allerlei functies binnen de gemeente, waar kennis van het lokale zonder meer een pré is. Maar ook allerlei functies waar dat niet zo is of zelfs niet wenselijk is. Mijn advies is: als in een functie, actuele kennis van het lokale van belang is, maak dat dan onderdeel van de functievereisten. En áls dat is gebeurd, toets die kennis vervolgens periodiek in een 360* functioneringsgesprek.
Mij lijkt, dat de gemeentesecretaris inderdaad de lokale belangen in voldoende mate moet kunnen (her)kennen, om in voldoende mate sturing en feed back te kunnen geven. Echter, ik heb gewerkt met een waarnemend burgemeester, die in no time meer lokale kennis en contacten verzamelde, dan sommige van zijn reguliere collega’s. De goede attitude is dus belangrijker dan de plek waar iemand woont…..
Ad Saes
Door Mapel (gemeenteraadslid) (gemeenteraad) op
Wat een belachelijk achterhaald idee. Het gaat om iemands functioneren, competenties etc. Niet om waar je woont. Ik ken Gemeentesecretarissen, Wethouders etc die wel in de gemeente wonen maar minder presteren dan gelijken die daar niet wonen. En als je dan een andere baan krijgt? Weer verhuizen? En je (werkende) partner dan? En kinderen... Tegenwoordig moeten we allemaal zonodig aan Het Nieuwe Werken (HNW), plaats en tijd ongebonden en resutlaat gericht. Maar de bestuurders een de gem. secr. moet 'verplicht' in de gemeente wonen. Zo ouderwets...
Door Bert Wassenberg (raadsgriffier) op
Zou dat niet aan de gemeente zelf overgelaten kunnen worden? Afhankelijk van de gewenste invulling van de functie, de omstandigheden en aard van de gemeente kan er iets vóór maar ook iets tegen te zeggen zijn. Als gemeenten dat verplicht stellen selecteert dat ook al vanzelf in de kandidaten die zich aanmelden....en dat is ieders vrije keuze.
Door Fred IJspeerd (FNV Lokaal Gouda) op
De gemeentesecretaris laten wonen in de gemeente waar hij werkt, klinkt sympathiek. Er is echter ook nog een privé-situatie van de gemeentesecretaris. Bijvoorbeeld: waar werkt de echtgenoot, wat zijn de sociale netwerken van de gezinsleden etc. etc.

Als dit sympathieke idee wordt uitgevoerd, voer dan ook gelijk weer de dienstwoning in. Dan heb je ook niet het "gezeik van verhuizen" zoals dat bij burgemeesters met koophuizen.

Door Marieke (beleidsmedwerker RO) op
Makkelijke reacties van mensen die er zelf gelukkig geen last van hebben.
Ikzelf woon ook liever niet in de gemeente waar ik werk. Als ik dat wel doe ben ik namelijk 7 dagen in de week aan het werk. Mensen begrijpen niet dat je gewoon vrij bent in het weekend en je wordt dus met zeer grote regelmaat op straat of in de supermarkt aangeklampt door mensen die willen weten hoe het met hun aanvraag zit of die toch even willen vragen, nu ze je toch zien, hoe de situatie bij hen is en of ze vergunning zouden kunnen krijgen.
Daarnaast zijn er helaas tegenwoordig een behoorlijk hoog aantal vrij agressieve mensen die verhaal komen halen als ze het niet eens zijn met een beslissing. Dat vind ik niet erg, maar dan wel in een stadhuis waar ik de dossiers bij de hand heb en er een goede beveiliging is. Op straat met een rotweiler bij zich... liever niet!
Verder zijn er ook hele goede reacties geweest van mensen die wél weten waar ze het over hebben. Het is idd. niet strikt noodzakelijk dat de algemeen directeur van een gemeente ook in die gemeente woont.

Vacatures

Van onze partners