Gemeenten mogen vingerafdrukken niet vernietigen

Onduidelijkheid
Dat stelt woordvoerder Vincent van Steen van het ministerie. Hij reageert hiermee op gerezen onduidelijkheid onder gemeenten en de VNG hoe het nu verder moet met de vingerafdrukken die de gemeenten hebben opgeslagen. Binnenlandse Zaken stuurt vandaag of morgen een nieuwsbrief om helderheid te verschaffen.
RAAS
Gemeenten zijn officieel nog steeds verplicht vingerafdrukken van burgers die een nieuw paspoort aanvragen op te slaan in decentrale databanken , de zogeheten RAAS-systemen. Dit in afwachting van de ontwikkeling van landelijke opslag. Het kabinet was hiermee al begonnen, maar ziet nu wegens technische problemen af van de landelijke opslag.
Vernietiging Rijkstaak
Vraag is nu of de gemeenten bij een nieuwe aanvraag de afdrukken nog steeds moeten opslaan en wat ze moeten doen met de al opgeslagen afdrukken. De VNG vraagt zich bijvoorbeeld af of de banken met terugwerkende kracht geleegd kunnen worden, maar ziet de vernietiging toch meer als een taak van het Rijk. ‘Gemeenten kunnen zelf niet in de RAAS-systemen wijzigingen aanbrengen. Daartoe is een opdracht van het ministerie nodig. We wachten op meer duidelijkheid hierover’, stelt een woordvoerder.
Helderheid
Van Steen van Binnenlandse Zaken begrijpt dat enige verwarring mogelijk is. ‘We sturen zo snel mogelijk een nieuwsbrief waarin we duidelijkheid verschaffen’. Veel gemeenten zijn zo wie zo tegen elke vorm van opslag, maar ook zij zullen de wet nog even moeten uitvoeren: ‘tot de regels definitief zijn gewijzigd blijft het opnemen van de afdrukken in de RAAS opslag verplicht.
Reactie op dit bericht
In allerlei talen zie je dat de spelling van buitenlandse woorden na verloop van tijd wordt aangepast aan het eigen letter- en spellingsysteem. Ik vind "zowiezo" in het Nederlands veel mooier dan "sowieso", dat doet denken aan bepaalde dialecten waarin men de z helemaal niet meer schijnt te kunnen uitspreken. "Seg ut maa hoo, je kemme sowieso alles fuh-telluh."
Maar een behoorlijk (gezond) wantrouwen is op zijn plaats: de zorgvuldigheid moet er niet toe gaan leiden dat dit jaren gaat duren. Want dan zijn er voor de techneuten (wier "briljante" idee nu schipbreuk geleden heeft) weer mogelijkheden om het op nieuw te proberen.
Zie ook het elektronische patiënten dossier. Nu verworpen in de Eerste Kamer. Maar gelooft er iemand dat al die nijvere ambtenaren en consultants die er tijd in gestoken hebben van het idee af zijn?
Ik heb de stellige overtuiging dat die wachten op de "nieuwe ronde met nieuwe kansen". Die beleidsambtenaren zijn natuurlijk stellig overtuigd van de waarde van hun idee; zij creëren dus hun eigen nieuwe mogelijkheden om er in de toekomst weer mee te komen. Zo werken professionals.
Als je ervanuit gaat dat de overheid altijd handelt met volstrekt zuivere motieven, op basis van perfecte kennis en zonder fouten te maken, dan kun je drie conclusies trekken:
- de overheid is God;
- de overheid heeft geen vingerafdruk-bestanden nodig, want zij weet alles toch al en kan alles toch al;
- de overheid is Big Brother en we leven dus in een totalitaire staat;
- burgers die ook God zijn, hebben van de overheid niets te vrezen;
- alle andere burgers zijn niet meer dan slaven en kunnen elk moment door de almachtige overheid worden geëlimineerd.
In de werkelijke wereld is de overheid allerminst perfect. In de hele geschiedenis is niet één overheid bekend met zuivere motieven. Nu weer het nieuws dat onbevoegden bij telecom- en internet-gegevens kunnen, en dat zulke gegevens in Nederland 2,6 miljoen keer per jaar bij providers worden opgevraagd door 50.000 personen, en in de meeste(!) gevallen zonder dat de regels worden nageleefd (bijvoorbeeld: het doel waarmee de gegevens worden opgevraagd, valt achteraf niet meer te achterhalen).
Hoeveel van die 50.000 personen (bijvoorbeeld onbevoegde politieagenten) hebben contact met criminele organisaties, of met andere corrupte ambtenaren? Honderd? Vijfhonderd? Tweeduizend?
Wie in Nederland een conflict heeft met wie dan ook (overheid, bedrijf, buurman met "connecties") is uitermate kwetsbaar als er straffeloos door onbekenden in zijn privé-leven gesnuffeld kan worden. Dat is nu het geval.
Dankzij onze wakkere regeerders en "volksvertegenwoordigers", die voor wetten hebben gestemd die dit mogelijk maken.
En Roeland: "vernietigd" moet zijn "vernietigt"
Maar nu zegt het rijk een "nieuwsbrief" nodig te hebben die nog even op zich zal laten wachten. Het gebruikelijke, onbetrouwbare gekronkel en gedraai van de overheid.
Blijf toch met je tengels van mijn vingers af.