of 64740 LinkedIn

Gemeenten hebben vuurwerk slecht in beeld

De meeste Nederlandse gemeenten hebben geen centraal meldpunt waar burgers vuurwerkoverlast kunnen melden. Ook missen ze vaak het zicht op het totaal ingediende vuurwerkklachten binnen hun gemeente. Dat blijkt uit onderzoek van  NU.nl onder 169 gemeenten.

De meeste Nederlandse gemeenten hebben geen centraal meldpunt waar burgers vuurwerkoverlast kunnen melden. Ook missen ze vaak het zicht op het totaal ingediende vuurwerkklachten binnen hun gemeente. Dat blijkt uit onderzoek van NU.nl onder 169 gemeenten.

Speciaal telefoonnummer
In 152 van de 169 onderzochte gemeenten bestond geen centraal meldpunt. Daartoe behoorden ook  grote steden als Amsterdam en Den Haag. Een uitzondering vormden onder meer de gemeenten Huizen, Zaltbommel en Uden die wel centraal registreren via een speciaal telefoonnummer of een daarvoor ingestelde webpagina.


Niet samengevoegd

Verder komt uit het onderzoek naar voren dat  klachten die bij de politie of gemeenten binnenkomen niet worden samengevoegd. In slechts 15 van de 169 gemeenten gebeurde dat wel, waaronder Tilburg, Rotterdam en Utrecht. Het ligt niet in de lijn der verwachting dat dit beeld snel verandert. In nog niet een op de zes gemeenten staat het thema vuurwerk op de bestuurlijke agenda. Ook blijkt dat de politie veel binnenkomende klachten als 'geluidsoverlast' in plaats van als 'vuurwerkoverlast'  registreert.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.