of 59185 LinkedIn

Gemeente Tilburg schuldig aan dood baby

De gemeente Tilburg is schuldig aan het overlijden van een vijf maanden oude baby, op 1 november 2011 in een zwembad in Tilburg. De rechtbank in Breda heeft de gemeente dinsdag veroordeeld tot de hoogst mogelijke boete, van 76.000 euro.
3 reacties

De gemeente Tilburg is schuldig aan het overlijden van een vijf maanden oude baby, op 1 november 2011 in een zwembad in Tilburg. De rechtbank in Breda heeft de gemeente dinsdag veroordeeld tot de hoogst mogelijke boete, van 76.000 euro.

Grof nalatig
De gemeente was ,,grof nalatig'' in het vervangen van roestvaststalen bouten, waarmee luidsprekers waren bevestigd aan het plafond. De bouten braken echter, de boxen vielen op de baby. De gemeente heeft sinds 2006 verschillende waarschuwingen om ze te vervangen in de wind geslagen. ,,Alle alarmbellen hadden moeten rinkelen’’, zei de rechtbank.


Hokjesdenken
De rechtbank heeft in sterke bewoordingen haar afschuw uitgesproken over de gang van zaken met betrekking tot het onderhoud in zwembad. 'De veiligheid van het zwembad stond bij niemand op het netvlies, er was sprake van hokjesdenken en Tilburg had de organisatie niet op orde.’ De rechtbank legde een hogere boete op dan de 60.000 die was geëist. Dat kwam met name doordat in een rapport in april 2011 al stond dat de bouten meteen moesten worden vervangen. In het rapport stonden foto’s van compleet bruin geworden bevestigingen.

Schikking 

De rechtbank erkende wel dat de gemeente Tilburg het boetekleed heeft aangetrokken en maatregelen heeft genomen om dit soort dingen in de toekomst te voorkomen. De gemeente heeft geen verweer gevoerd tegen de beschuldigingen en zou zich neerleggen bij een straf. De gemeente Tilburg heeft al een schikking getroffen met de ouders van de baby, vertelde de advocaat van de gemeente twee weken geleden. Daardoor zullen de ouders ook geen civiele procedure starten. 'Ze willen verder met hun leven', aldus de raadsman. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Karel op
N.a.v. reactie Jan: weet iemand dat?
Door Jan op
Ik neem toch aan dat Tilburg de direct verantwoordelijke ambtenaren oneervol heeft ontslagen wegens grof plichtsverzuim? Dat zou wel het minste zijn!
Door Hans (afdelingsmanager) op
Het blijft n.m.m. een zware tekortkoming dat geen natuurlijke personen, namelijk de verantwoordelijken, kunnen worden gestraft, maar alleen de rechtspersoon, de gemeente Tilburg. Zoals het nu is geregeld, krijgen we weer een rondje naar elkaar wijzen dan wel collectief spijt betuigen en daar blijft het dan bij. Triest!