Advertentie

Gemeente Heerlen laks over risico’s ’t Loon

De problemen in de parkeergarage onder het winkelcentrum ’t Loon waren bij de gemeente Heerlen al bekend. De gemeente deed daar echter niets mee.

12 november 2012

De gemeente Heerlen wist tot eind vorig jaar onvoldoende over de instabiele ondergrond onder winkelcentrum 't Loon en deed ook niet echt moeite om daarover meer aan de weet te komen. Dat blijkt uit een vrijdag gepresenteerd onderzoek naar de bouwgeschiedenis van 't Loon door TNO

Instortingsgevaar

Een deel van 't Loon werd eind vorig jaar inderhaast gesloopt toen een pilaar begon weg te zakken en instortingsgevaar dreigde. Maar al eerder waren de problemen in de parkeergarage onder het winkelcentrum bij de gemeente bekend. De gemeente deed daar niets mee, tot vorig jaar 't Loon begon te verzakken.

Renovatie
't Loon is in 1965 gebouwd. Tijdens de renovatie tussen 2002 en 2004 bleken er problemen bij enkele kolommen in de parkeergarage onder het winkelcentrum. De Vereniging van Eigenaren (VvE) had hierover informatie. De gemeente deed wel navraag, kreeg geen antwoord en ging er vervolgens niet meer achteraan. ,,De noodzaak voor verder onderzoek drong niet door tot de gemeente'', zei onderzoeker Johan van der Vorm van TNO.

Vereniging van Eigenaren
De VvE werkte niet mee aan het onderzoek van TNO. De vereniging verwijst naar een eigen onderzoek, waarvan de resultaten over 2 weken bekend worden.

Geen medewerking
Burgemeester Paul Depla van Heerlen zei dat de gemeente geen juridische mogelijkheid heeft om de VvE te dwingen tot het geven van informatie of het toestaan van het doen van onderzoek. Hij wil dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten een discussie aangaat om sneller dit soort dingen af te dwingen. ,,Het is niet uit te leggen dat de VvE niet meewerkt'', zei Depla. ,,Ik baal hiervan, en dat is nog zachtjes uitgedrukt!''

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie