of 63908 LinkedIn

Gemeente dwingt journalisten tot aanwezigheid

De gemeente Stichtse Vecht gaat verslaggevers die niet op de persbijeenkomsten komen opdagen de informatie later toesturen

De gemeente Stichtse Vecht gaat verslaggevers die niet op de persbijeenkomsten komen opdagen de informatie later toesturen. Dat is onderdeel van het nieuwe, opvallende persbeleid van de gemeente waaronder Breukelen, Loenen en Maarssen vallen. De maatregel staat in schril contrast met het verdere communicatiebeleid van de gemeente, dat juist op snelle informatievoorziening via online kanalen is gericht.

Op achterstand

Nu is het nog de gewoonte dat Stichtse Vecht bij aanvang van een persgesprek of –bijeenkomst een persbericht de wereld instuurt. Stichtse Vecht vindt dat journalisten die niet langskomen daarmee een voorsprong hebben ten opzichte van verslaggevers die de bijeenkomst fysiek bijwonen. De gemeente gaat dat omdraaien. Voortaan worden de persberichten pas na de persconferentie verstuurd, zodat journalisten die het nut van aanwezigheid bij de conferentie niet zien zitten, op achterstand worden gezet.

Whatsapp-groep
De stap om journalisten op deze manier te dwingen aanwezig te zijn bij de bijeenkomsten van de gemeente is opvallend. Want andere onderdelen van het gemeentelijk Actieprogramma online communicatie 2016-2019 bevatten juist onderdelen die ervoor zorgen dat de gemeente 24/7 bereikbaar is voor journalisten via een whatsapp-groep. Via deze app kan team Communicatie en Bestuursondersteuning de pers snel en bondig informeren over zaken.

Langer wachten
Daarnaast heeft de gemeente een app waarmee inwoners en ondernemers vanaf hun smartphone nieuws over de gemeente kunnen lezen, tweets kunnen volgen en bekendmakingen kunnen inzien. De gemeente zegt in het communicatieplan er grote waarde aan te hechten de inwoners en journalisten snel te kunnen informeren. Behalve met persberichten dan, daar moeten de journalisten voortaan wat langer op wachten.

Bron: Communicatieonline 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door p op
Een persconferentie is bedoeld voor interactie. Als journalisten aan een persbericht voldoende hebben zegt dat wat over de kwaliteit van het persbericht of over de journalisten of over de nieuwswaardigheid van de persconferenties van de gemeente in het algemeen?
Door K. de Beer (Adviseur) op
Het gaat er toch om dat de overheid een boodschap heeft en dat die zo snel mogelijk bij de burgers terecht komt. Jammer dat je de pers daarvoor nodig denkt te hebben. En dat de pers denkt dat ze heilig zijn. Rechtstreeks communiceren is daarom in helemaal in orde en persconferenties zijn iets van vorige eeuw.
Door Rob (taaldeskundige) op
Een voorsprong hebben op je zelf? : "Stichtse Vecht vindt dat journalisten die niet langskomen daarmee een voorsprong hebben ten opzichte van verslaggevers die de bijeenkomst niet fysiek bijwonen". Niet langskomen is het zelfde toch als fysiek niet aanwezig zijn?

Vacatures

Van onze partners