of 64621 LinkedIn

Fusieprocedure Weesp en Gooise Meren gestopt

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland hebben de arhi-procedure voor de fusie van Weesp en Gooise Meren stopgezet. GS respecteren het besluit van Weesp om te fuseren met Amsterdam.

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland respecteren het besluit van Weesp om te fuseren met Amsterdam. De door GS ingezette arhi-procedure voor de fusie van Weesp en Gooise Meren is stopgezet.

Referendum

In februari 2017 vorig jaar startte GS een herindelingsprocedure in de Gooi en Vechtstreek, waarbij Weesp als mogelijke fusiepartner van Gooise Meren was aangewezen. Onderzoek had aangetoond dat Weesp niet als zelfstandige gemeente kon blijven voortbestaan. Recent besloot de raad van Weesp tot een fusie met Amsterdam. Eerst ambtelijk en op zijn vroegst in 2022 bestuurlijk. Het raadsbesluit volgde op een referendum waarbij 57,4 procent van de inwoners van Weesp voor aansluiting bij Amsterdam had gekozen en 42,6 procent voor een fusie met Gooise Meren.

 

Arhi-procedure

Het raadsbesluit is voor GS aanleiding de arhi-procedure stop te zetten. Met het raadsbesluit van Weesp wordt voldaan aan de in november 2017 door GS gestelde voorwaarden over gemeentelijke herindelingen in de Gooi en Vechtstreek, stellen GS. GS besloten toen de provinciale fusieprocedure voor Weesp en Gooise Meren te verlengen tot na het raadsbesluit na afloop van het referendum. Voorwaarde was wel dat de raad zou besluiten met wie Weesp gaat fuseren en per wanneer. Dat is eind maart gebeurd.

 

Zelf sturing geven

GS hebben veel waardering voor het feit dat Weesp vanaf het begin zelf vorm heeft willen geven aan het proces om zijn bestuurskracht te onderzoeken en oplossingen voor de versterking daarvan af te wegen, zo stellen zij in een schriftelijke verklaring. Daarnaast is er lof voor de raad die veel aandacht heeft gegeven aan het betrekken van de bevolking in alle stadia van het proces dat heeft geleid tot het fusiebesluit met Amsterdam. ‘De gemeente Weesp is een voorbeeld hoe gemeenten zelf sturing kunnen geven aan hun toekomst. De gemeenteraad heeft op tijd onderkend dat de gemeente een probleem met bestuurskracht heeft en is zelf op zoek gegaan naar oplossingen, waarbij zij haar inwoners nauw heeft betrokken’, aldus gedeputeerde Jack van der Hoek in de schriftelijke reactie.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Evelien op
Fusie met Amsterdam? Ik denk niet dat je dat een fusie kunt noemen.

Vacatures

Van onze partners