of 59345 LinkedIn

Fusieplan Son en Breugel valt verkeerd

Het raadsvoorstel van het college van de Brabantse gemeente om op termijn met Nuenen te fuseren is in het verkeerde keelgat geschoten van coalitiepartijen Dorpsvisie en Dorpsbelang. Ook in Nuenen is met verbazing op het fusienieuws gereageerd.

De spandoeken en billboards tegen herindeling kunnen in Son en Breugel weer uit de kast worden gehaald. Jaren geleden werd − met succes − geageerd tegen de door Den Haag opgelegde herindeling met Eindhoven. Het raadsvoorstel van het college van de Brabantse gemeente om op termijn met Nuenen te fuseren is in het verkeerde keelgat geschoten van coalitiepartijen Dorpsvisie en Dorpsbelang. Ook in Nuenen is met verbazing op het fusienieuws gereageerd.

In de ogen van B&W van Son en Breugel ligt er ‘een goede basis om die samenwerking te intensiveren’. Een ambtelijke fusie ziet het college niet zitten, onder meer door gebrek aan democratische legitimatie. Ook zou er onvoldoende draagvlak voor zijn.

De fracties van Dorpsvisie en Dorpsbelang stellen in een gezamenlijke verklaring dat de discussie over de bestuurlijke toekomst van de gemeente Son en Breugel nog volop aan de gang is en dat ‘alle opties’ openstaan. De partijen nemen afstand van de uitspraken van het college, die in de ogen van de fracties ‘prematuur' zijn. Het voorstel mist volgens de coalitiepartijen argumenten die voor een fusie pleiten. Beide gemeenten werken nu al volop ambtelijk samen.

In Nuenen is eveneens met verbazing gereageerd op de plannen van de buurgemeente, aan zowel coalitie- als oppositiezijde. ‘Ja, dat zijn wij ook: zeer verbaasd!’, twitterde VVD-fractievoorzitter Chris Eeuwhorst (oppositie) in reactie op de gezamenlijke verklaring vanuit Son en Breugel. Fractievoorzitter van coalitiepartij D66 stelde in het Eindhovens Dagblad noemt de fusieplannen te vroeg te vinden. Nuenen is bezig met een bestuurskrachtonderzoek.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.