of 59345 LinkedIn

Fusie Beemster-Purmerend uit het slop

Beemster en Purmerend gaan bestuurlijk fuseren. De impasse die was ontstaan over fusievarianten (‘licht’ of ‘regulier’) is doorbroken. De nieuwe gemeente zal per 2021 of 2022 ontstaan.

Beemster en Purmerend gaan bestuurlijk fuseren. De nieuwe gemeente zal per 2021 of 2022 ontstaan. De impasse die was ontstaan over fusievarianten (‘licht’ of ‘regulier’) is doorbroken.

Lichte variant

Bij een ‘reguliere’ samenvoeging worden de betrokken gemeenten opgeheven en wordt één nieuwe gemeente gevormd. Bij een lichte samenvoeging wordt één gemeente, in dit geval Purmerend, niet opgeheven en wordt de andere gemeenten (Beemster) in Purmerend ‘geschoven’. De ‘hoofdgemeente’ heeft dan niet te maken met de rechtsgevolgen van een opheffing van de gemeente. Als gemeenten voor een ‘lichte’ variant kiezen, moeten de betrokken gemeenten het daarover eens zijn. Ook moeten afspraken worden gemaakt over de rechtspositie van het personeel.


Gedoe

Tussen Purmerend en Beemster was er ‘gedoe’ ontstaan over de gevolgen van de fusievarianten. Beide colleges hebben de afgelopen periode uitvoerig met elkaar gesproken over de betekenis van de verschillende fusievarianten. De colleges hebben voor een middenweg gekozen, zo blijkt nu. Beide colleges gaan gezamenlijk bestuurlijke afspraken opstellen die aan de raden van beide gemeenten worden voorgelegd, binnen de mogelijkheden van de wet Arhi (Algemene regels herindeling).


Gelijkwaardigheid

Er is onder meer besloten om niet meer administratieve en juridische stappen te zetten dan noodzakelijk, maar wel afspraken te maken over de gelijkwaardigheid van beide gemeenten. Het gaat om onder meer omgang met het personeel, kernwaarden van beide gemeenten, kernenbeleid, harmonisatie van regelgeving en financiën.


Ambtelijke fusie

De raad van Beemster had in januari al ingestemd met de bestuurlijke fusie. De Purmerendse raad hakt er in september de knoop over door. Beide gemeenten zijn al sinds 2014 ambtelijk gefuseerd.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H. Wiersma (gepens.) op
Gewoon via goede samenwerking alle hobbels netjes (!!!)wegwerken en vervolgens richting volledige fusie marcheren is natuurlijk de beste oplossing.
Door p op
Klinkt ingewikkeld

1 bestuur 2x ambtelijke ondersteuning